Nagyvilág koronavírus

Trump többször is nyilvánosan bagatellizálta a koronavírust, most azt mondja, mindig is nagyon komolyan vette

Az amerikai elnök szerint semmit sem változott a hozzáállása, korábbi nyilatkozatai azonban nem egészen erről tanúskodnak.

Hétfőn még az amerikai sajtó azon része is dicsérte Donald Trump koronavírussal kapcsolatos sajtótájékoztatóját, amelyik az elmúlt három évben erőteljesen kritikus volt az amerikai elnökkel szemben. Trump, szakítva az elmúlt hónapokban megszokott hozzáállásával, komoly vészhelyzetként jellemezte a koronavírus-járványt, aminek súlyos hatása lesz az amerikai gazdaságra, és felszólította az embereket, hogy ne vegyék félvállról a járványt.

Beszéde éles ellentétben állt a január óta tett nyilatkozataival, amikor arról próbálta meggyőzni az amerikaiakat, hogy a járvány nem is jelent olyan nagy veszélyt, mint ahogy azt a sajtó tálalja, az egész majd elmúlik magától, nem kell ezen feleslegesen izgulni. Amikor azonban egy keddi sajtótájékoztatón rákérdeztek erre az egyértelmű változásra, Trump közölte, hogy semmilyen változás nem történt, ő végig nagyon komolyan vette a koronavírust.

Mindig is tudtam, hogy ez valódi, hogy ez egy járvány. Már jóval azelőtt úgy éreztem, hogy ez egy járvány, mielőtt járvánnyá nyilvánították volna. Mindig is nagyon komolyan vettem.

– jelentette ki az elnök.

Ez azonban finoman szólva nem igazán fedi a valóságot.

Trumpot az elmúlt hetekben és hónapokban pont azért kritizálták, mert nem veszi elég komolyan a veszélyt, amit a koronavírus jelent az amerikai emberekre, egészségügyre és gazdaságra. Mert nem is tartotta komoly veszélynek, és ennek többször is hangot adott.

„Nem, egyáltalán nem” – jelentette ki még január 22-én a CNBC-nek adott interjújában, amikor arról kérdezték, aggódni kell-e egy esetleges járvány miatt. Ekkor egy koronavírusos esetről lehetett tudni Washington államban, és Trump közölte, hogy urai a helyzetnek, ellenőrzés alatt tartják, és minden rendben lesz.

Január 24-én Twitter-oldalán jelentette ki, hogy minden jól fog alakulni, majd hat nappal később egy beszédben közölte, hogy „nagyon is urai vagyunk a helyzetnek”, hozzátéve, hogy csak öt eset van az Egyesült Államokban, és azok az emberek is sikeresen gyógyulnak.

Nem kell aggódni, mint egy csoda, el fog tűnni

Másnap a Trump-kormányzat megtiltotta a beutazást Kínából, és két nappal később a Fox News hírtelevízióban arra a kérdésre, hogy aggódik-e a koronavírus miatt, magabiztosan közölte, hogy gyakorlatilag megszüntették a veszélyt.

Majd később már arról beszélt, hogy az egész veszély magától meg fog szűnni, ahogy melegedni kezd az idő. Ezt február 10-én egy interjúban, egy kormányzók előtt tartott beszédben, és egy kampányrendezvényen is kijelentette.

Úgy tűnik, hogy áprilisra, elvileg, amikor kicsit melegebb lesz, csodálatos módon el fog tűnni.

Ezt később is megismételte. Február 28-án, egy sajtótájékoztatón újra elmondta, hogy szerinte „mint egy csoda” a koronavírus „el fog tűnni”, de egy nappal korábban egy rendezvényen mondott beszédében is megjósolta ugyanezt, ugyanezekkel a szavakkal. Előtte pedig magabiztosan közölte, hogy az akkor tudott 15 megbetegedés pár napon belül nullára fog csökkenni.

Sőt, még egy héttel ezelőtt is, amikor már kezdte azt hangoztatni, hogy komolyan veszik a vírust, azt ismételgette hogy „el fog tűnni”, az emberek „csak nyugodjanak meg, el fog tűnni”.

Emellett többször utalt arra, hogy a koronavírus semmivel sem veszélyesebb, mint az influenza, aminek halálozási rátája valójában jóval alacsonyabb, mint a koronavírusnak. A Fox News egyik műsorban kijelentette, hogy a koronavírus „nagyon enyhe” lefolyású betegség, és akik elkapják „nagyon gyorsan jobban lesznek”, úgy, hogy „még orvoshoz sem kell menniük”, sőt, dolgozni is elmehetnek közben. Március 8-án pedig azt közölte:

Egyáltalán nem aggódom. Nagyon jó munkát végeztünk.

Ezek után olyan meglepő, hogy az amerikaiaknak csak a 42 százaléka hisz  Trumpnak a koronavírussal kapcsolatban.

Kiemelt kép: Alex Wong/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik