Nagyvilág koronavírus

Az összes szlovák iskolát bezárhatják 14 napra

Arra is ügyelnek, hogy az iskolamentes időszakben a diákok kerüljék a plázákat, a bevásárlóközpontokat.

A koronavírus miatt létrehozott országos válságstáb csütörtöki ülésén mérlegelni fogja, hogy az összes iskolát bezáratja 14 napra. Ezt a kormányfő jelentette be a kormányülés előtt, írta a szlovák hírügynökség alapján az Új Szó. Peter Pellegrini közölte, útmutatót adnak ki az önkormányzatoknak.

Javasolják, hogy a városi rendőrség mindenhol ellenőrizze a közterületeket, parkokat, bevásárlóközpontokat. A rendőrök figyelmeztessék főleg a fiatalokat, azokat a diákokat, akik már nem járnak iskolába a bezárások miatt, hogy ne verődjenek össze nagyobb csoportokba, inkább maradjanak otthon.

Muszáj lesz felkérnünk az önkormányzatokat, hogy a városi rendőrök ilyen megelőző, nevelő célzatú tevékenységet folytassanak.

A kormányfő hozzátette, a fertőzés ellen a leghatásosabb védekezés, ha nem járunk emberek közé. A kormány átvezényli a hadsereg 200 katonáját a rendőrséghez, hogy segítsék a szükséges intézkedések végrehajtását.

Korábban Vass Levente, az RMDSZ képviselője, egészségügyi szakpolitikus a román iskolák bezárását nagyon ésszerű döntésnek nevezte, a magyar kormány azonban ezt nem lépte meg, noha a szakemberek szerint, ha egy-egy iskolában megjelenik a fertőzés, utána villámsebesen szétszóródhat a vírus.

Koronavírus: amíg nincs beteg gyerek, addig nem kell bezárni az iskolákat
Akkor lesz ilyen intézkedés, ha fertőzött gyereket regisztrálnak, vagy gyerek miatt fertőződnek mások.

A szlovák kormány speciális kórházi szellőztetők vásárlásáról is dönt, és elképzelhető, hogy a kórházaknak el kell halasztaniuk a tervezett műtéteket. A koronavírus miatt létrehozott információs telefonszolgálat ügyeleteit végzős orvostanhallgatókkal, doktoranduszokkal erősítik meg. Pellegrini ismét felhívta a figyelmet, hogy a páciensek első lépésként saját körzeti orvosukat hívják, az orvosokat és a nővéreket pedig arra kérte, hogy vegyék fel a telefont.

Szlovákiában készenlétbe helyezték a kormánygépet is, hogy az külföldről vihessen szájmaszkokat, olyan országból, amely eladná azokat. Pellegrini kész elrepülni a géppel, hogy az esetleges diplomáciai problémák tisztázásánál jelen legyen. Szerinte ilyen helyzetben nem érdekesek a nemzetközi kereskedelmi szankciók, Szlovákia akár  Oroszországtól is vásárolna szájmaszkokat.

Kiemelt kép: Orbán Viktor és Peter Pellegrini a visegrádi országok (V4) kormányfői csúcstalálkozóján a prágai Straka Akadémián  március 4-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik