Nagyvilág

350 millió eurót ad az EU a görögöknek határvédelemre

Nyilatkozatot fogadtak el szerdai ülésükön az európai uniós belügyminiszterek, kimondva, hogy az EU külső határait minden körülmények között meg kell védeni – közölte Brüsszelben Pintér Sándor.

Miután a görög kormány segítséget kért az Európai Uniótól, megszavazták, hogy az unió 350 millió euró (mintegy 117,5 milliárd forint) azonnali támogatást (valamint szükség esetén újabb 350 millió eurót) nyújt Görögországnak a határvédelem biztosítására. Magyarország felajánlotta, hogy az EU határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) keretében 65 főt biztosít Görögországnak a határvédelemhez.

Pintér Sándor elmondta, hogy Görögország kinyilvánította, hatóságai a határvédelemre összpontosítanak, így a megnövekedett migrációs nyomás ellenére másfajta segítséget nem kér. A tanácsülésen ezért nem került szóba a menekültek tagországok közötti kvóták szerinti elosztásának kérdése.

Az Európai Unió belügyi tanácsa által közreadott zárónyilatkozat szerint a tagállamok szolidaritásukat fejezték ki Görögországgal, és határozottan elutasították, hogy a migrációs nyomást Törökország saját politikai céljainak elérésére használja fel. Kijelentették: az unió elvárja Törökországtól, hogy betartsa a 2016 őszén létrejött migrációs megállapodásban foglaltakat.

Görögország hétfőn arról számolt be, hogy előző nap csaknem tízezer illegális bevándorlót akadályozott meg abban, hogy görög földre jusson. Négy év óta (az EU és Törökország egyezségének megkötése és a balkáni országok által bevezetett határzár bevezetése óta) nem volt ekkora tömeg, amely egyszerre próbálkozott az EU területére jutni.

Szíriai menekültek ezrei próbálnak átjutni a török-görög szárazföldi határon Görögországba azóta, hogy február 28-án Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő menekülteket. Görögország úgy döntött, hogy egy hónapra felfüggeszti a menedékkérelmek elfogadását, és katonai erőkkel erősíti meg a határait, hogy visszaszorítsák az illegális határátlépést.

Kiemelt képünkön rohamrendõrök próbálják megfékezni a görögországi Leszbosz szigetén fekvő Moria migránstábort elhagyni készülő menekülteket. Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik