Nagyvilág

13 ezer menekült várakozik a török-görög határnál

Az ENSZ Emberi Jogi Szervezetének vasárnap hajnali közleménye szerint több mint 13 ezer menekült várakozik a török-görög határnál — írta meg a német Süddeutsche Zeitung.

A több ezer menekülő — köztük kisgyerekek és családok — a hideg éjszakát a szabad ég alatt töltötték. A Nemzetközi Migrációs Szervezet munkatársai a Törökország és Görögország közötti 212 kilométeres határszakaszon legalább 13 ezer emberről adtak hírt.

Ladfo Gvilava, az ENSZ törökországi üzemeltetési igazgatója azt mondta:

A határnál fekvő Edirne felé haladó migránsok száma napközben nőtt meg, amikor autók, taxik és buszok érkeztek Isztambulból.

Gvilava szerint a mozgásban lévők többsége férfi.

De azt is látjuk, hogy sok család kisgyermekekkel utazik

— tette hozzá az ENSZ szakembere. A szervezet élelmiszerrel segíti a várakozókat, azonban az időjárás rendkívül kedvezőtlen: éjszaka fagypont közelébe esett a hőmérséklet és erős szél volt.

Szombaton Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta, legkevesebb tizennyolcezer szíriai menekült kelt át a török határon az európai uniós országokba, amióta pénteken megnyitották előttük a határt. Hozzátette:

Mi a továbbiakban sem fogjuk bezárni ezeket a kapukat, ez folytatódni fog. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy etessünk ilyen sok menekültet.

Az államfő arról beszélt, hogy az EU-nak tartania kell magát a menekültekkel kapcsolatos, Törökországnak tett ígéretéhez.

Előzőleg a görög kormányszóvivő közölte, a hatóságok az elmúlt 24 órában több mint négyezer illegális bevándorlót akadályoztak meg abban, hogy átkeljenek Törökország felől. Szerinte a tömeges határsértési kísérletnek semmi köze az elmúlt napokban, 33 török katona eleste miatt súlyosbodott idlíbi válsághoz.

Erdogan már buszokkal szállíttatja a menekülteket a görög határra
Rég nem látott menekültáradat indult meg Szíria és Törökország felől, miután a török hatóságok bejelentették, mindenkinek szabad az út Európa felé.

Kiemelt kép: Gokhan Balci/Anadolu Agency via Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik