Nagyvilág

Erdogan: ez a 18 ezer menekült csak a kezdet

A török államfő közölte, továbbra sem zárja le a határokat.

Isztambulban Recep Tayyip Erdogan azt mondta, legkevesebb tizennyolcezer szíriai menekült kelt át a török határon az európai uniós országokba, amióta pénteken megnyitották előttük a határt.

Mi a továbbiakban sem fogjuk bezárni ezeket a kapukat, ez folytatódni fog. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy etessünk ilyen sok menekültet.

Az államfő arról beszélt, hogy az EU-nak tartania kell magát a menekültekkel kapcsolatos, Törökországnak tett ígéretéhez.

Előzőleg a görög kormányszóvivő közölte, a hatóságok az elmúlt 24 órában több mint négyezer illegális bevándorlót akadályoztak meg abban, hogy átkeljenek Törökország felől. Szerinte a tömeges határsértési kísérletnek semmi köze az elmúlt napokban, 33 török katona eleste miatt súlyosbodott idlíbi válsághoz.

Ostromállapot a görög és a bolgár határon
A görög kormány szombatra válságértekezletet hívott össze.

Törökországban jelenleg több mint 3,5 millió szíriai migráns él, és sokan menekültek ide Ázsia más részeiből, valamint Afrikából is. A menekültválság tetőpontján, 2015-ben a migránsok nagy része Görögországon át próbált Európa más országai felé eljutni, írta az MTI.

Az úgynevezett balkáni migrációs útvonalat 2016-ban lezárták. Ekkor kötötte meg az EU Törökországgal azt az egyezményt, amely értelmében a török hatóságok igyekeznek megakadályozni a menedékkérők távozását az unió tagországai felé. Cserébe Ankara 6 milliárd euró (2010 milliárd forint) támogatást kap a menekültek ellátására.

Kiemelt kép: Menekültek a görög-bolgár határnál törökországi Edirnében február 29-én. MTI/EPA/Erdem Sahin

Ajánlott videó

Olvasói sztorik