Nagyvilág

Amszterdam betiltaná a marihuána árusítását a külföldi turistáknak

A külföldi turisták közel egyharmada inkább nem utazna Amszterdamba, ha betiltanák a marihuána árusítását a városban. A lépéssel visszaszoríthatnák a vörös lámpás negyed túlzsúfoltságát, és ez várhatóan be is következik hamarosan, mert a polgármester ötletét a többség támogatja, írja a Guardian.

Femke Halsema szeretné drasztikusan csökkenteni a marihuánát árusító shopok számát. A politikus most egy friss kutatás eredményeit csatolta a tanácsosoknak küldött levelében, melyben arra is kitér, hogyan tudnák csökkenteni a drogfogyasztás a turisták körében.

Amszterdamban a tömegturizmus olyan szintre jutott mostanra, hogy a város nevezetességeit inkább már nem is népszerűsítik. Az 1.1 milliós lakosú holland települést évi 17 millió látogató keresi fel, a közösség pedig abban látja a megoldást, hogy a marihuána árusítását szigorítják.

A kutatás szerint a vörös negyedet felkereső turisták 34 százaléka ritkábban menne Amszterdamba, ha nem vehetnének füvet a shopokban, 11 százalék pedig soha többé be nem tenné a lábát a városban.

Minden ötödik válaszadó azt felelte, a tilalom bevezetése esetén egy helyi lakost kérne meg, hogy vegyen neki marihuánát, 18 százalékuk pedig más módszerrel szerezné be a kábítószert.

Csütörtökön egyébként a városvezetés azt is bejelentette, hogy a vörös lámpás negyedbe április 1-től nem szervezhető turistaút, a más területeken pedig engedélyhez kötöttek lesznek a csoportos városnéző túrák.

Kiemelt kép: CONTINENTAL / FILES CONTINENTAL / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik