Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Bernie Sanders nyerte a szoros demokrata előválasztást New Hampshire-ben

Szoros küzdelmet hozott a Demokrata Párt előválasztása a kulcsfontosságú New Hampshire államban, több meglepetéssel.

Bernie Sanders vermonti szenátor nyerte a Demokrata Párt helyi idő szerint kedden tartott előválasztását New Hampshire államban – jelentette az amerikai sajtó. A szoros versenyben Pete Buttigieg polgármester lett a második, míg a 3. helyen nagy meglepetésre Amy Klobuchar szenátor végzett. A nagy vesztes Joe Biden egykori alelnök, aki meg sem várta az eredményeket, és még napközben elutazott az államból.

A lelkes szocializmus vagy az óvatos középút – választ a Demokrata Párt
Majdnem háromszázezer demokrata szavazó vonul az urnákhoz a New Hampshire államban tartott előválasztáson. A tét nagy, szoros verseny várható.

Az adatok 78 százalékos feldolgozottsága mellett Sanders a szavazatok 25,7 százalékát szerezte meg, Buttigieg 24,4 százalékkal állt a második helyen, míg Amy Klobuchar 19,9 százalékkal volt a harmadik helyen.

Sanders a végső győzelemre készül

A támogatói előtt mondott győzelmi beszédében a szociáldemokrata vermonti szenátor „nagy győzelemként” jellemezte a választási eredményeket, közölve, hogy ezek után nyerni fognak a következő előválasztásokat tartó Nevadában és Dél-Karolinában, és végül ő lesz a demokrata elnökjelölt. Majd közölte:

Ez a győzelem itt a vég kezdete Donald Trump számára.

Ezzel a győzelemmel hivatalosan is politikai forradalmat hirdető Sanders lett a vezető jelölt a demokrata előválasztáson, akire jelenleg a mérsékeltebb választókat megszólító Buttigieg jelentheti a legnagyobb veszélyt.

A kisvárosi polgármester nagy napja

Pete Buttigieg még a hivatalos végeredmény kihirdetése előtt megjelent támogatói előtt, amikor kevesebb mint 80 százalékos feldolgozottság mellett nagyjából négyezer szavazattal volt Bernie Sanders mögött a második helyen.

Az Indiana állambeli South Bend kisváros fiatal polgármestere beszédét azzal kezdte, hogy gratulált Sandersnek a jó szereplésért, kiemelve, hogy középiskolás kora óta mennyire tisztelte a vermonti szenátort.

A 3. hely hozta a legnagyobb győzelmet

A New Hampshire-i előválasztáson nem mindig az a valódi győztes, aki nyer. Ezt leghíresebben Bill Clinton bizonyította 1992-ben, amikor „nagy visszatérőként” tudta eladni magát, miután csak a második helyen végzett, és ez akkora lökést adott kampányának, hogy végül ő lett a végső győztes.

Ez alapján a keddi előválasztás valódi győztese Amy Klobuchar. A konzervatívabb szavazókat megszólító minnesotai szenátor későn, de a lehető legjobb időpontban keltette fel a választók érdeklődését, és egy múlthét pénteki vitán mutatott jó teljesítményével sikerült megnyernie a még az utolsó pillanatig gondolkodó választókat, hogy ő lehet a legjobb jelölt Donald Trump legyőzésére.

A független szavazókat, és a Trumpból kiábrándult republikánusokat célzó politikus győzelmi beszédében most, hogy a média kiemelt figyelmet szentel neki, újra bemutatta magát a választóknak, akik közül sokan csak most ismerhetik meg történetét, elmesélve, hogy a bevándorló nagyszülőktől származó, szerény körülmények között élő középosztályi család gyermekéből Yale-en végzett jogász, majd szenátor, bizonyítva, hogy Amerikában még mindig bármit el lehet érni.

A felmérések szerint Klobuchar főleg a nőknek köszönheti jó szereplését: az őt választó szavazók 67 százaléka nő volt. Mellettük az idősebb, tanultabb és mérsékelt választóknak köszönheti sikerét, akik egy jelöltet szeretnének látni demokrata elnökjelöltnek, aki egyesíteni tudja az országot, és leginkább Joe Bidentől vett el szavazatokat – közölte az ABC News.

A nagy vesztes

Az este nagy vesztese Joe Biden. Senki sem számított arra, hogy Barack Obama egykori alelnöke nyerhet New Hampshire-ben, még maga Biden és kampánya sem, de ötödik helye még a várakozásoknál is rosszabb. Kampánya már a szavazóhelyiségek bezárása előtt tisztában lehetett ezzel, és a jelöltet gyorsan ki is menekítették az államból, ahol eredetileg még terveztek neki egy eredményváró bulit.

A menekülés érzést erősítette, hogy Biden még a tervezettnél is hamarabb repült el Dél-Karolinába, ahol két hét múlva tartanak előválasztás. A déli állam a volt alelnök utolsó reménye, az ottani szavazók menthetik már csak meg egyre inkább vesztesnek és reménytelennek tűnő kampányát. Biden a fekete szavazóban bízik, akik között Obama miatt különösen népszerű, de az iowai vereség után még ez is csökkent.

Biden közölte:

Alig várom, hogy Dél-Karolinába utazzak ma este, majd Nevadába a jövő héten, hogy folytassam a kampányunkat.

Biden kampánya most azt mondja, hogy a Clinton-modellt követik, utalva Bill Clinton 1992-es elnökválasztási kampányára. Georgia állam akkori kormányzójaként Clinton az első 11 előválasztásból csak egyet, a saját államában tartott választást nyerte meg, aztán nyert Dél-Karolinában, és végül ő lett a demokrata elnökjelölt.

Biden végül Dél-Karolinából videón bejelentkezve mondott beszédet a New Hampshire-i eredményváró bulijára összegyűlt embereknek, onnan üzenve nekik, hogy „tényleg szeretem New Hampshire-t, komolyan mondom”.

A volt alelnök ugyanakkor kijelentette, hogy még nem adja fel a kampányt, és szerinte még csak most kezdődik el igazán az előválasztás, miután a spanyolajkú választókban erős Nevada és a nagy arányú fekete szavazókkal rendelkező Dél-Karolina államokban is dönthetnek az emberek a demokrata elnökjelölt személyéről.

A liberális ikon a bukás felé halad

Pár hónapja még úgy tűnt, hogy Massachusetts állam szenátora, Elizabeth Warren jó úton halad a győzelem felé. Októberben egy kis időre ő állt a közvélemény-kutatások élén, megelőzve Bident és Sanderst, de támogatottsága csökkenni kezdett, és az iowai és New Hamphire-i előválasztások be is bizonyították, hogy a felmérések pontosnak bizonyultak.

A Demokrata Párt progresszív balszárnyának kedvencének sokkal jobb eredményt kellett volna elérni az államban, főleg, ha hozzávesszük, hogy egy szomszédos állam szenátora, és ahogy azt ő maga is mondta, olyan neki New Hampshire-ben kampányolni, mintha „a szomszédokat látogatná meg”.

A csalódást keltő eredmény ellenére Warren és kampánya jelezte, hogy maratonra készülnek, egy hosszú versenyre, ami még csak most kezdődött el, és folytatják a küzdelmet. Majd gyorsan arra kérte támogatóit, hogy adjanak neki pénzt a kampányra.

Véget ért a legizgalmasabb jelölt kampánya

A demokrata mezőny egyik legérdekesebb tagja, Andrew Yang bejelentette, hogy felfüggeszti kampányát. A kampánya középpontjába az automatizálás okozta munkahelyvesztést helyező vállalkozó a teljesen esélytelenek nyugalmával indult a választáson, és fél évvel ezelőtt nem sokan hitték volna, hogy egészen idáig fog eljutni.

A saját magát “matematikában erős ázsiai fickóként” jellemző Yang lelkes fiatalok támogatásával jutott el ilyen messzire, és politikai újoncként már önmagában is nagy eredmény volt tőle, hogy még mindig versenyben volt, miközben tapasztalt, országosan ismert demokrata politikusok már hetek-hónapok óta kénytelenek voltak feladni a számukra esélytelenné vált kampányból.

Yang nem sokkal az első hivatalos eredmények közzététele után bejelentette, hogy vége, mert egyértelmű, hogy nem nyerhet, és nem fog elfogadni adományokat senkitől, valamiért, amit nem érhet el.

A számok embere vagyok. A következő államokban nem fogom elérni azt a szintet, hogy delegáltakat nyerjek, és ezért nem segíti kampányunk céljait, ha továbbra is benne maradok a versenyben.

Egy milliárdossal kevesebb

Bejelentette visszalépését Tom Steyer milliárdos aktivista is, pedig alig pár napja kezdett olyan jelöltnek tűnni, aki még komolyan beleszólhat a versenybe, ha nem is most, de legkésőbb Dél-Karolinában, ahol kezdett feljönni a közvélemény-kutatásokban.

Szintén kiszállt az előválasztásból Michael Bennet. A coloradói szenátor távozása nem meglepő, annyira jelentéktelen volt, valószínűleg sokan nem is tudták, hogy indult. Ugyanezzel a problémával küzdött Massachusetts állam egykori kormányzója, Deval Patrick, aki novemberben szállt be a versenybe, és egy jó New Hampshire-i szereplésre tette fel kampányát. Végül a szavazatok kevesebb, mint egy százalékát sikerült elnyernie, és a CBS News információi szerint holnap bejelenti, hogy véget is vet kampányának.

Közben Trump nagyon figyel

Az Egyesült Államok elnöke is figyelemmel kísérte a New Hamsphire-i demokrata előválasztás eredményeit, és Twitter-oldalán folyamatosan kommentelte a fejleményeket.

A kiemelt képen Bernie Sanders támogatói New Hamshire-ben. Fotó: Drew Angerer/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik