Nagyvilág

Örök napsütés és az azúrkék tenger ötszáz árnyalata

A hosszú, szürke télben sokan böngésszük a térképet azt tervezgetve, hogy hol juthatnánk végre egy kis napsütéshez. Ha csak pár napra tudunk elszakadni, akkor jó eséllyel a Földközi-tenger partvidékein fogunk keresgélni: a spanyol Aranypart, Dél-Olaszország, Izrael, Tunézia, és újabban Marokkó is nagyon népszerű téli célpontok.

De nézzünk kicsit tovább másoknál, vagyis figyeljünk egy pici pontra a térképen, ami felett lehet átsiklanánk: célozzuk be Máltát, ahol folyton süt nap a középkorból itt maradt házak közötti utcácskákban és szemkápráztatóan azúrkék a tenger. Koncentráljunk utóbbira, nézzük miért és hol érdemes strandolni a szigetországban.

Kékebb a kéknél

Olcsó közhelynek tűnhet, ha azt mondom, hogy sehol nem olyan gyönyörű kék a tenger, mint Máltán. De ez nem reklámszöveg: rengeteg ország strandjainak ismeretében állítom teljes biztonsággal, hogy nincs még egy olyan tenger, ami a kék ennyire sokféle árnyalatában tündököl.

Nem véletlen, hogy a Blue Grotto, azaz a Kék-barlang és a Kék Lagúna neve az lett, ami. És az se, hogy ez a két hely talán mindenkinek beugrik Máltáról.

A Blue Grotto egy olyan természetes képződmény Dél-Málta sziklás partjainál, ahová csónakkal érdemes menni, bár fentről is látványos a panoráma. A Blue Grotto kétségen kívül Európa egyik legszebb tavas barlangja, simán felveszi a versenyt a közeli Capri Kék-Barlangjával: semmihez nem fogható élmény, ahogy a barlangi csónakázás közben medúzák úszkálnak körülöttünk.

Fotó? Máltai Idegenforgalmi Hivatal

A Kék Lagúna Comino aprócska szigetén van, és ha csak egy strandot választanánk Máltán, akkor ezt javasoljuk teljes bizonyossággal. Fürdésre inkább csak késő tavasztól kora őszig alkalmas a tenger errefelé (bár vannak sokan, akik szezonon kívül is úsznak itt, annyira nem vészesen hideg a víz), viszont napozni egész évben lehet.

A víz pedig folyton látványos: itt tényleg szinte méterről méterre a kék, kékeszöld, zöld különböző árnyalatai váltogatják egymást. Talán képeket nézegetve el sem hiszi az ember, hogy nem retusált fotókat nézeget: a valóság simán lepipálja a képeket.

Nem csak sziklás partok

Málta partjai általában sziklásak, de van egy két homokos föveny is. Utóbbiak közül a legjobb választás a Ramla-öböl Gozo szigetén, ami egy rövid kompúttal érhető el a főszigetről.

Gozo, a természeti csodák és az aktív pihenés szigete
Gyönyörű tájak, finom ételek, kedves helyiek, hosszú kerékpártúrák és ismerkedés a tengeralatti világgal. Kell ennél több egy jó pihenéshez?

A Ramla-öböl a lehető legnyugisabb hely: bárok és éttermek sincsenek a közelben, csak egy-két büfé. Egyrészt tehát érdemes felkészülni, ha egész nap maradnánk, ezért viszont egy nagy szelet háborítatlan természetet kapunk cserébe. A közelben túrázni is lehet, sok útvonal vezet a Ramlához: ez szintén jó program, de a legjobb itt tényleg az, ha csak mindenről megfeledkezve sütkérezünk a napon, amit egy-egy csobbanással szakítunk meg.

De persze a sziklás partok is remekek

Mint említettük, a sziklás partok Málta védjegyei. A helyiek körében a Szent Péter medencéje a legnépszerűbb: ez a szikláktól ölelt öböl nem csak látványos, hanem a vízbe ugráláshoz is ideális. Az már csak rajtunk múlik, hogy kecses fejesekkel hajítjuk-e magunkat a vízbe, vagy más, kevésbé elegáns módokon érkezünk-e a tengerbe.

Fotó: Máltai Idegenforgalmi Hivatal

Viszont ha Máltán járunk, érdemes felfedező üzemmódba kapcsolni. Ugyanis a sziklás, tagolt part rengeteg kicsi, egymástól elzárt szakaszra osztja a partot. Ezek a kis partrészek szinte privát strandként működnek, és tegyük fel magunkat őszintén a kérdést: ki ne akarna magának egy saját tengeri strandot? Nos, Máltán ezt is megkaphatjuk.

Szponzorált tartalom

A cikk a Máltai Idegenforgalmi Hivatal támogatásával készült.

Kiemelt kép: Máltai Idegenforgalmi Hivatal

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik