Nagyvilág

Amiket feltétlenül meg kell kóstolnunk Máltán

A sziget konyhájára a szomszédos Szicília és Észak-Afrika is hatott, és olyan sokszínű fogások születtek, hogy egyszer muszáj végigenni Máltát!

Málta és Gozo szigetén nemcsak a Földközi-tenger látványa nyűgözheti le az embert. A főváros, Valletta építészete, a part vagy a kék barlang (Blue Grotto) sziklás képződménye mellett a gasztronómia is ugyanolyan izgalmas. A szigetország ételeire leginkább a közeli olasz, azon belül is a szicíliai ízek voltak a legnagyobb hatással, de a észak-afrikai ételek, a spanyol, és a megszálló brit, illetve francia fogások szintén hozzátettek a hagyományos máltai konyhához. Rengeteg halat, tengeri ételt kóstolhatunk: próbáljuk ki a tintahalat, a méretes dorádót, azaz a nagy aranymakrahalat liszttel és tojással vagy “al cartocchio”, vagyis fóliában, a saját levében sütve, citrommal meglocsolva. De a könnyű menükön túl Málta híres a házias ízeiről, és a nyúlpörkölt gyakorlatilag a nemzeti ételüknek számít. Ha nyaralni megyünk a szigetre, az alábbiak nélkül semmiképpen se térjünk haza!

Stuffat tal-fene

A szaftos nyúl tényleg a máltaiak büszkesége, és az egyszerűségében rejlik az ereje. Készítik sütve is, de az igazi klasszikus egy lassan főtt pörkölt hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, paradicsompürével, olívaolajjal, ami nagyon közel áll a magyar ízléshez. A húst és a szaftot általában tésztával tálalják, és megtaláljuk minden étterem étlapján.

Fotó: Máltai Idegenforgalmi Hivatal

Aljotta

A máltai gazdag halleves nem helyi találmány: a hasonló, francia bouillabaisse az alapja, de annyira magáévá tette a sziget, hogy egy máltai Times cikk szerzője például az aljotta alapján értékelte az éttermet. A levesben ugyanúgy megtalálható a babérlevél, a paradicsom, a halhoz egy kis mentát adnak, és a végén rizzsel dúsítják. Egy tál aljotta után biztos, hogy nem maradunk éhesek, és tányér alján maradt levest nyugodtan tunkoljuk ki egy darab máltai kenyérrel.

Ġbejna

A sajt juh- vagy kecsketejből készül, ehetjük frissen és érlelve is, borsosan, esetleg csak sósan. A helyi különlegesség kifejezetten népszerű, és éppen ezért is fontos, hogy a máltaiak megőrizzék a minőséget, sok sajtkészítő levédetné a terméket, hogy csak tőlük jöhessen ġbejna, ellenőrzött üzemekből. Máltán kötelező megkóstolni a sajtot akár magában, akár reggelire kenyérrel, akár előételként.

Fotó: Máltai Idegenforgalmi Hivatal

Kapunata

Minden nemzetnek szüksége van egy lecsóra, és teljesen mindegy, hogy ezt ratatouille-nak vagy kapunatának hívjuk. A máltai verzió fokhagymás, paradicsommal, padlizsánnal, paprikával és olívaolajjal készül, és a tetején bazsalikom vagy menta levelek dobják fel az ételt. Igazán házias, de könnyű vacsora lehet egy kimerítő városnézés vagy strandolás után.

Imqaret

A desszerteknél ugyanúgy látszik, miből merített ihletet Málta. Náluk is népszerű például a szicíliaiak csodája, az olajban kisütött, ricottával töltött cannoli, de az olasz ízeket átformálták, máltaiak lettek belőlük. Az imqaret azonban a 9-11 századi arab megszállás bizonyítéka: a név a gyémánt alakra utal, a belsejét pedig datolyával töltik meg. A süteményt olajban sütik ki, és az utcán szinte bárhol találkozhatunk vele. Ne hagyjuk ki!

Szponzorált tartalom

A cikk a Máltai Idegenforgalmi Hivatal támogatásával készült.

Kiemelt kép: Máltai Idegenforgalmi Hivatal

Ajánlott videó

Olvasói sztorik