Nagyvilág koronavírus

Kína összesített: tarol a korona

Harmincezer fölött a kínai fertőzöttek száma.

Egy nap alatt újabb 86 ember halálát okozta pénteken Kínában az új koronavírus okozta tüdőgyulladás, ezzel 722-re emelkedett a járvány eddigi halálos áldozatainak száma.

Ezt a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság közölte.

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 24 óra alatt 3399 volt, ami valamelyest alacsonyabb az elmúlt napok adatainál.

Ezzel összesen 31 774-re nőtt az ismert fertőzöttek száma.

A 86 halálos áldozatból 81-et az ország középső részén fekvő Hupej tartományból jelentettek (az összesített adat itt 699-re nőtt), ahogy az újonnan azonosított fertőzésekből is 2841-et a tartományból, azon belül 1985-öt Vuhanból, a járvány gócpontjának számító tartományi székhelyről jelentettek.

A decemberben kezdődött járvány eddig 24 953 ismert fertőzést okozott Hupejben, ahol mostanáig több mint 1100 páciens gyógyítottak meg és bocsátottak el a kórházakból.

A betegség az eddigi feltételezések szerint Vuhan egyik egzotikus állatok húsát is árusító piacáról terjedt el, hasonlatosan a 2002-2003-ban világjárványt okozó súlyos akut légzőszervi szindrómához, a SARS-hoz, mely az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint világszerte több mint 8 ezer megbetegedést okozott, és közel 800 halálos áldozatot követelt. A szintén koronavírus okozta SARS-járvány kirobbanását kutatók a cibetmacska húsának fogyasztásával hozták kapcsolatba.

Hogy a koronavírusért kit, mit okoljunk, arról megoszlanak a vélemények. Ahogy írtuk, a dél-kínai Kanton két intézményének – a Dél-kínai Mezőgazdasági Egyetemnek és a Lingnan KuangtungModern Mezőgazdasági Laboratóriumnak – a kutatói ezer darab természetes környezetből vett mintában található örökítő anyagot vizsgálata után jutottak arra a megállapításra, hogy a tobzoska lehet a vírus köztes gazdaállata; a kutatási eredmények alapján az embereket megfertőző, új típusú koronavírus elkülönített törzsének szekvenciája 99 százalékban megegyezett a tobzoskákban található vírus genomjával.

Aki tudni szeretné, mi is az a tobzoska, azt kattintson tovább, addig is annyit, hogy „a tobzoskák felépítésének legnagyobb különlegessége minden bizonnyal a testüket tetőcserép módjára borító pikkelyek”.

A tobzoskák hordozhatták a koronavírust
Megtalálhatták a köztes hordozót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik