Nagyvilág

A könyv leleplezné Trump titkait, betiltották

A Fehér Ház nagyon tart attól, mire emlékszik az elnök kirúgott nemzetbiztonsági tanácsadója.

John Bolton emlékiratában titkos és szigorúan titkos információk is szerepelnek, ezért az jelenlegi formájában nem jelenhet meg. Ezt a Fehér Ház tudatta a volt nemzetbiztonsági tanácsadó ügyvédjével, aki még decemberben nyújtotta be a kéziratot a Nemzetbiztonsági Tanácshoz „rutinellenőrzésre”. A vizsgálat még tart, de a Fehér Ház szerint a könyv jelenlegi formájában nemzetbiztonsági érdekeket sértene.

Ezt a Nemzetbiztonsági Tanács információk biztonságáért felelős igazgatója, Ellen Knight is megerősítette, aki közölte: a könyv csak adható ki, ha törlik ezeket a titkos információkat. Azokat –szerinte – még interjúban vagy szenátusi meghallgatáson sem lehet nyilvánosságra hozni.

Hétfőn a könyvből a The New York Times közölt olyan információkat, amelyek szerint Donald Trump személyesen mondta John Boltonnak, hogy Ukrajna addig nem kapja meg a  kongresszus által megszavazott katonai segélyt, amíg nem indít vizsgálatot a demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden és a fia üzleti ügyeiben. Az elnök tagadta ezt, szokásához híven a Twitteren közölte: sosem mondott ilyet Boltonnak.

Ha Bolton ezt mondja, csak azért teszi, hogy eladja a könyvét.

Az állami hírügynökség amerikai lapértesülésekre hivatkozva azt írta, hogy a volt nemzetbiztonsági tanácsadó könyvéből az NSC ukrán származású amerikai munkatársa, Jevgenyij Vindman szivárogtatta ki az információkat. A férfi annak a szintén az NSC-nél dolgozó Alexander Vindman alezredesnek a testvére, aki az impeachment-eljárás előtti képviselőházi meghallgatásokon az elnök ellen vallott.

Az impeachment szenátusi tárgyalásán a vádat képviselő demokrata párti impeachment-menedzserek John Boltont tanúként akarják beidézni. A menesztett nemzetbiztonsági tanácsadó késznek mutatkozik erre, de erről még nem tűzték napirendre a szavazást. Az impeachment-menedzserek tanúként idéznék be az ukrán származású Lev Parnast is, Rudy Giulianinak, Trump személyes ügyvédjének volt üzlettársát, aki közvetített Giuliani és ukrán tisztségviselők között.

Parnast tavaly letartóztatták azzal a váddal, hogy külföldi országtól kapott összegekkel akarta befolyásolni az amerikai választásokat. Óvadék ellenében szabadlábon védekezhet, de a bokáján nyomkövetőt kell viselnie. Egy szövetségi bíróság szerint ezért nem is tanúskodhat, mert nyomkövetővel tilos belépni a kongresszus épületébe. Az amerikai sajtó bő terjedelemben számolt be arról, hogy szerdán Parnas a kongresszus épülete előtt sétálgatott, bokáján a nyomkövetővel.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Ajánlott videó

Olvasói sztorik