Nagyvilág

Több embert letartóztattak a lelőtt ukrán gép miatt Iránban

Kedden több embert is letartóztattak Iránban a tévedésből lelőtt ukrán utasszállító ügyében – közölték hivatalos források. Az AP beszámolója szerint a bejelentés nem sokkal azután érkezett, hogy az iráni elnök bejelentette, különbíróság fogja vizsgálni a balesetet, amelyben 176 ember halt meg. A letartóztatások pontos számáról és a letartóztatottak kilétéről egyelőre nem adtak ki információt.

Miután jó ideig tagadta a felelősségét, Irán néhány nappal ezelőtt beismerte, hogy a Teheránból Kijevbe tartó repülő nem műszaki hiba miatt zuhant le, hanem ők lőtték le tévedésből. A közlemény szerint az Egyesült Államokkal szemben kialakult feszült helyzetben az iráni hadsereg a legmagasabb fokú készültségben volt akkor, és a Teheránból felszálló ukrán gép a Forradalmi Gárda elitalakulat egyik „kényes katonai központja” felé fordult, emiatt ellenséges gépnek nézték.

Az állami tévében felolvasott dokumentum szerint az iráni hadsereg bocsánatot kér a tragédia okozásáért, és fogadkozik, hogy tökéletesíteni fogja légvédelmi rendszerét a hasonló hibák elkerülésére és már akkor hozzátették, hogy bíróság elé állítják azokat, akik felelősek a repülőgép lelövéséért.

Kiemelt kép: Europress/Mahmoud Hosseini/DPA/dpa Picture-Alliance

Ajánlott videó

Olvasói sztorik