Nagyvilág

Csecsen terroristákat keresett a német rendőrség

A német rendőrség razziákat tartott négy tartományban kedden csecsen iszlamisták után kutatva, akiket azzal gyanúsítanak, hogy „komoly államellenes bűncselekmény” elkövetését tervezték.

A berlini ügyészség közleménye szerint a fővárosban, Berlinben, valamint Brandenburg, Észak-Rajna-Vesztfália és Türingia tartományokban voltak rajtaütések.

A hatóságok további részleteket nem közöltek, a Twitteren azt írták, hogy a nyomozás folytatódik, és az iszlamista körökhöz kapcsolható csecsen gyanúsítottak felkutatására irányul.

A Bild újság értesülései szerint a Brandenburg tartománybeli Ludwigsfeldében legalább egy őrizetbe vétel is történt. Az ügyészségi-rendőrségi közös közleményben őrizetbe vételről nincs szó. Azt viszont kiemelték, hogy az eddig feltárt adatok alapján „nem fenyegetett konkrét támadás veszélye”. A kilenc helyszín átkutatásához nagyjából 180 rendőrt mozgósítottak – áll a közleményben.

A német hatóságok az utóbbi hónapokban több hasonló akciót hajtottak végre. Tavaly november 12-én Offenbachban csaknem 170 rendőr mozgósításával elfogtak három férfit, két török és egy macedón származású német állampolgárt, akiket terrorcselekmény előkészítésével gyanúsítanak. Egy héttel később, november 19-én Berlinben egy szíriai férfit fogtak el, őt ugyancsak iszlamista indíttatású terrortámadás tervezésével gyanúsítják.

A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) iszlamista terrorizmussal foglalkozó részlegének vezetője, Sven Kurenbach egy decemberi nyilatkozatában kifejtette, hogy a merénylet-előkészítési kísérletek gyakoriságának növekedése összefüggésben állhat a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet volt vezetője, Bakr al-Bagdadi halálával.

A világ legveszélyesebb terroristájaként számon tartott al-Bagdadi az amerikai hadsereg egy különleges egységének októberben Szíriában végrehajtott rajtaütése közben felrobbantotta magát, mielőtt a katonák elfoghatták volna.

Halála miatt radikális iszlamista körökben egyre erőteljesebben buzdítanak a nyugati világban elkövetendő merényletekre – mondta a BKA részlegvezetője a Welt am Sonntag című lapnak. A legszélesebb nyomozati jogkörrel rendelkező német rendőrségi szerv szakembere kifejtette, hogy a trend az „egyszerű elkövetési eszközök” alkalmazása felé mutat, így például a lőfegyvereknek kevéssé volt szerepe azokban a merénylettervekben, amelyeket az utóbbi időszakban lepleztek le.

Kiemelt kép: Europress/CHRISTIAN CHARISIUS/DPA/dpa Picture-Alliance

Ajánlott videó

Olvasói sztorik