Nagyvilág

Ferenc pápa szerint a nők elleni erőszak olyan, mint az istenkáromlás

A nők ellen elkövetett erőszak istenkáromláshoz hasonló – hangsúlyozta szerdai újévi homíliájában Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában, a Vatikánban.

Az egyházfő elítélte, hogy a nők teste áldozattá válik a hirdetések, a profit és a pornográfia profanitásának oltárán, egyúttal azt is, hogy a nők rendszeresen válnak bántalmazás, verés, nemi erőszak és prostitúció áldozatává, vagy terhességmegszakításra kényszerítik őket.

A nők ellen elkövetett erőszak minden formája Isten megsértésével ér fel

– szögezte le a katolikus egyházfő.

Ferenc szerint, ha az új évben jobb világra törekszünk, akkor méltósággal kell bánni a nőkkel. A világ egysége és békéje érdekében a nőket teljesen be kell vonni a döntéshozatalba – hangoztatta.

A nők a béke adományozói és közvetítői, és teljesen be kell kapcsolódniuk a döntéshozatalba

– nyomatékosította a pápa.

Mert, mikor a nők átadhatják ajándékaikat, a világ egységesebb és békésebb. A nők győzelme az emberiség egészének győzelme

– tette hozzá Ferenc.

Az egyház ügyeivel kapcsolatban a pápa egységre szólított fel, óvott a megosztottságtól, és az ördögöt tette felelőssé azért, ha egyesek a különbségeket, az ideológiákat és a megosztottságot hangoztatják.

Ferenc pápa bocsánatot kért azért, hogy ráütött a kezére egy nőnek, aki utána kapott és megragadta a karját előző nap, amikor a Szent Péter téren a kordonnál köszöntötte a híveket. A pápa szerdán azt mondta: elveszítette a türelmét, és ezzel rossz példát mutatott.

Kiemelt kép: Andreas Solaro / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik