Nagyvilág

Donald Trump máris gratulált Boris Johnsonnak

Twitteren gratulált Donald Trump a brit miniszterelnök Boris Johnson győzelméhez. Magyar idő szerint reggel háromnegyed hétkor a theguardian.com adatai szerint a korábbi exit pollhoz közelít az eredmény. A 650 helyből  eddig 637-nél hirdettek eredményt, a pártok helyzete a következő volt: a Konzervatív Párt 356, a Munkáspárt 201, a Skót Nemzeti Párt 48, a Liberális Demokraták 10 helyet szereztek.  Ennek alapján toryknak kényelmes előnye lesz a brit törvényhozásban.

Az amerikai elnök azt írta:

Gratulálok Boris Johson nagyszerű győzelméhez! Nagy-Britannia és az Egyesült Államok most már szabadon megalkothatja az új gazdasági megállapodást a Brexit után. Ez az egyezmény sokkal nagyobb és jövedelmezőbb lesz, mint amit az EU-val bármikor lehetne kötni.

A konzervatívok a pénteken kora reggelig beérkezett eredmények alapján 74 fős alsóházi többséget jeleznek a Konzervatív Pártnak a 650 fős alsóházban. A konzervatívok a legjobb eredményüket érték el az 1987-es választások óta, amikor Margaret Thatcher akkori miniszterelnök 376 tagú alsóházi frakcióval és 102 fős többséggel alakíthatta meg harmadik kormányát.

Kiemelt kép: Donald Trump amerikai elnök (b) és Boris Johnson brit miniszterelnök a NATO megalakulásának 70. évfordulója alkalmából tartott kétnapos londoni csúcsértekezlet második napi ülésén 2019. december 4-én.
MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Ajánlott videó

Olvasói sztorik