Nagyvilág

Ha ma véget érne a háború, az éhező jemeni gyerekekre akkor is 20 év szenvedés várna

Tragikus szémokat közölt a jemeni háború következményeiről az Independent az International Rescue Committe (Nemzetközi Mentési Bizottság, IRC) adatai alapján. A jótékonysági szervezet kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint

ha az öt éve tartó háború ma véget érne, a nyomorba zuhant ország éhező gyerekeinek húsz évre lenne szükségük, hogy elérjék az alultápláltságnak azt a szintjét, amely a konfliktus kirobbanása előtt volt jellemző.

Hozzáteszik: jelenleg a világon Jemenben van a legnagyobb és legsúlyosabb élelmezési bizonytalanságban élő embertömeg. A helyzet pedig egyre romlik: míg egy éve az ország egyes részeiről jelentettek éhínséget, mára a 24 milliós lakosság 80 százaléka súlyos élelmiszerhiánnyal küzd és az éhínség szélén áll, amely leginkább a gyerekeket veszélyezteti.

Frank McManus, az IRC jemeni igazgatója arról beszélt, hogy a gyerekeket megfosztják azoktól a lehetőségektől, amelyekre korábban számíthattak volna. Ráadásul az éhezés nem egy olyan dolog, amit egyik napról a másikra rendbe lehet hozni: az alultápláltság hatással van a magasságra, a képességek fejlődésére, korlátozza a jövőbeli lehetőségeiket. Az igazgató tágabb kontextusban arról is beszélt, hogy az egész jemeni nemzet kevesebb lesz, mint ami lehetett volna, hiszen fiataljaik csak korlátozottan tudnak fejlődni.

A jelentés arról is ír, hogy ha nem kötnek azonnali tűzszünetet, a háború 29 milliárd dollárba kerülhet a nemzetközi közösségnek.

A földi pokollá vált Jemen két másik ország hatalmi harca miatt, erről bővebben itt írtunk:

Ezrével halnak a jemeni gyerekek, véget kéne vetni a háborúnak
A földi pokollá vált Jemen két másik ország hatalmi harca miatt, és az egésznek a gyerekek isszák meg a levét. Sürgős segítség kéne a közel-keleti országnak.

Kiemelt kép: ESSA AHMED / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik