Nagyvilág

Több ezer katonát ejthettek foglyul a jemeni húszik

A jemeni húszi síita lázadók vasárnap közölték, hogy legalább kétezer katonát ejtettek foglyul egy átfogó hadművelet során a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi katonai koalíció ellen – írja az MTI. A felkelők egyik szóvivője szerint a foglyok között szaúdi katonák is vannak.

A lázadók egy videóit is mellékeltek a rabokról, akik feltehetőleg szaúdi katonák, továbbá bemutattak egy felvételt arról is, amelyiken állítólag a szaúdi vezetésű koalíció kötelékeiben harcoló katonák adják meg magukat a síita felkelőknek.

Jahja Szarí húszi katonai szóvivő szerint legalább 500 koalíciós harcos vesztette életét, vagy sebesült meg a felkelők műveletében, amelyet a jemeni és szaúd-arábiai határ között indítottak.

Szarí hozzátette: több tucat rakéta- és dróntámadást indítottak az ellenséges erők állásai, köztük Szaúd-Arábiában található légi támaszpontok ellen. A húszi katonai szóvivő szerint a művelet jogos válasz a szaúdi vezetésű koalíció jemeni hadműveleteire, Szaúd-Arábia egyelőre nem reagált a közöltekre.

Dróntámadás felezte le az olajkitermelést
A világ napi olajkitermelésének huszada lett oda, átmenetileg.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a húszi felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között, amelyeket 2015 óta támogat a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita felkelők térnyerésének következtében. Az ENSZ szerint a konfliktus az Arab-félsziget amúgy is legszegényebb országát a világ legsúlyosabb humanitárius válságába taszította.

Kiemelt fotó: MOHAMMED HAMOUD / ANADOLU AGENCY

Ajánlott videó

Olvasói sztorik