Nagyvilág

A háborúknál jóval fenyegetőbb a klímaváltozás

Döbbenetes számokat közölt a migrációt figyelő nemzetközi központ. Az időjárás idén 22 millió embert tehet földönfutóvá.

A szélsőséges időjárás miatt csak az év első felében már mintegy hétmillióan hagyták el otthonaikat szerte a világon. Az országokon belüli menekültfolyamatokat figyelő, genfi székhelyű nemzetközi központ szerint 2019 lehet az egyik legkatasztrofálisabb év.

Az Internal Displacement Monitoring (IDMC) most közzétett féléves jelentése alapján az MTI azt írta, hogy júniusig többnyire viharok és árvizek miatt hétmillió ember lett földönfutó, de az év második felében általában gyakrabban fordulnak elő szélsőséges időjárási jelenségek.

Az év végéig otthonukat elhagyók száma megháromszorozódhat, elérheti akár a 22 milliót is, amivel az idei az egyik legsúlyosabb esztendővé válik.Megemlítik a Fani ciklont, amely miatt 1,4 millió embernek kellett elköltöznie Indiában, Bangladesben és az Idait, amely hatalmas pusztításokat végzett Mozambikban, Malawiban, Zimbabwében és Madagaszkáron. Iránban a lakosság mintegy 90 százaléka volt árvizeknek kitéve.

Mára a klímaváltozással járó szélsőséges időjárási jelenségek miatti elköltözések megszokottá váltak.

Az IDMC vezetője, Alexandra Bilak cselekvésre, a belső menekültek millióinak támogatására szólította fel a nemzetközi közösséget a kedvezőtlen folyamat ellen. A jelentésében szerepel az is, hogy a fegyveres konfliktusok miatt jóval kevesebb,  3,8 millió ember menekült el otthonából, a legtöbben Szíriában, Kongóban, Etiópiában és Jemenben kényszerültek lakhelyük elhagyására.

Kiemelt kép: a Fülöp-szigeteki Bacarra városa augusztus 24-én, a Bailu tájfun elvonulása után. MTI/EPA/Bernie Sipin Dela Cruz

Ajánlott videó

Olvasói sztorik