Nagyvilág

Német Külpolitikai Társaság: Nem igaz, hogy Soros lobbizott Várhelyi ellen

Az Index reagáltatta a Német Külpolitikai Társaságot (DGAP) a Magyar Nemzet hétfői cikkére, amelyben a kormánypárti lap arról írt — elvileg megbízható, nemzetbiztonsági forrásokra hivatkozva —, hogy Soros György novemberben telefonon hívta fel Daniela Schwarzert, és azt akarta elérni nála, hogy Schwarzer Angela Merkel német kancellárnál akadályozza meg, hogy a magyar jelölt, Várhelyi Olivér kapja meg az EU-bővítési biztosi posztot az Európai Bizottságban. A lap szerint Soros azt mondta: az egész unió hitelességére rossz fényt vetne, ha a magyar kormány delegálna tisztviselőt a kérdéses posztra, miután Orbán Viktor túl közel került Oroszországhoz és Törökországhoz. A Magyar Nemzet szerint Soros nem járt sikerrel. Bizonyítékot a lap nem mutatott be.

Az Index megkérdezte a DGAP-nál, hogfy mi igaz a Magyar Nemzet cikkéből: a társaság szerint semmi. A Német Külpolitikai Társaság sajtóosztálya a lap kérdésére közölte:

Soros György nem kérte Daniela Schwarzertől, hogy Angela Merkellel Várhelyi Olivér személyéről beszéljen.

Hozzátették:

Ahogy a 2018/2019-es éves beszámolónkból transzparens módon látható, a Német Külpolitikai Társaság egyik támogatója a sok közül a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF). A Magyar Nemzet hamis tudósítását egyebekben nem kívánjuk kommentálni.

Kiemelt kép: GEORG HOCHMUTH / APA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik