Nagyvilág

A Temesváron használt méregnek nincs ellenszere 

Még 33 embert, köztük 21 gyermeket ápolnak kórházakban.

Az egészségügyi minisztérium közleménye alapján a Maszol.ro azt írta, eddig 83 ember, 56 felnőtt és 27 gyermek jelentkezett orvosi vizsgálatra. A kórházak és a Temes Megyei Közegészségügyi Igazgatóság szerint valamennyiük állapota stabil.

Egyesek még hányingerre panaszkodnak, de a vérvizsgálatok eredménye javulást mutat. Szerdán az Állami Egészségügyi Felügyelet vizsgálóbizottsága a helyszínen ellenőriz minden, a tragédiához köthető dokumentumot.

Korábban a mérgezésben egy 9 napos csecsemő, egy 3 éves gyermek és egy fiatal nő meghalt, egy tömbházban illegálisan beszerzett szerrel végeztek rovaritást. A cég tulajdonosát 30 napra letartóztatták, gondatlanságból elkövetett emberölés miatt.

A hasonló esetek megelőzése érdekében az egészségügyi tárca olyan törvénymódosítást kezdeményez, amely szerint a kártevőirtó cégeknek engedélyeztetniük kell az általuk használt anyagokat a megyei közegészségügyi igazgatóságoknál.

Közben kiderült, nincs ellenszere a vegyszernek, ami előidézte a temesvári tragédiát. A Transindex a temesvári Babes  Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem szakemberére hivatkozva azt írta, hogy alumínium-foszfid már kis mértékben is halálos.

Az anyag, amint érintkezik a levegő nedvességével színtelen gázt bocsájt ki, a cianidhoz hasonló hatásai főleg a tüdőt, a szív-és érrendszert támadják. Nincs ellenszere, az orvosok csupán annyit tehetnek, hogy támogató kezelést adnak a betegeknek.

Az ügyészek szerint a cég által használt szerhez speciális engedély szükséges. Azt soha nem használják olyan helyeken, ahol emberek élnek csak mezőkön és gabonasilókban, soha nem lakóhelyek közelében, mivel elpusztít minden élőlényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik