Nagyvilág

Könnygáz ébresztette Hongkongot

Kedd reggel ismét több helyen akadályozták a forgalmat Hongkongban a tüntetők, akiknek szétoszlatására a rendőrség ez alkalommal is könnygázt vetett be, miután hétfőn erőszakba fulladt egy hasonló megmozdulás - olvasható a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán.

A tüntetők több helyen úttorlaszokat állítottak fel, illetve a helyi érdekű vasút közlekedését zavarták meg, akadályozva az ajtók záródását, és tárgyakat dobálva a sínekre. A vasút üzemeltetője emiatt több állomást lezárt, egyes szakaszokon felfüggesztette a forgalmat, az utasoknak pedig azt javasolták, hogy válasszanak más közlekedési módot.

A rendőrség már kora reggel könnygázt vetett be az egyik hongkongi egyetemnél, röviddel az után, hogy demonstrálók kezdtek el gyülekezni a közelben.

A Hongkongban 22 nemzetközi oktatási intézményt üzemeltető English School Foundation biztonsági megfontolásokra hivatkozva tanítási szünetet hirdetett keddre.

Hétfőn különösen erőszakossá váltak az események a több mint öt hónapja tartó tüntetéshullám legújabb akciói során. A rendőrség ezen a napon immár másodszor nyitott tüzet éles lőszerrel egy tüntetőre, míg egy szóváltásba keveredet férfit fiatalok gyúlékony anyaggal locsoltak le, majd meggyújtották.

Egy embert gyomron lőttek, egy másikat felgyújtottak, a háború szélén Hongkong
Azután, hogy a Facebookon élőben közvetítették egy hongkongi diáktüntető meglövését, a demonstrálók még erőszakosabban fognak fellépni a rendőrökkel szemben. Mindkét oldalon fogy a türelem.

Carrie Lam hongkongi kormányzó a történtek után szigorúbb fellépést ígért, egyúttal elutasította, hogy – engedve a követeléseknek – politikai engedményeket tegyen a tüntetőknek.

Az amerikai külügyminisztérium nyilatkozatban ítélte el a hongkongi erőszakot, és mérsékletre intette a rendőrséget és a tiltakozókat egyaránt. “Az Egyesült Államok arra szólítja fel a hongkongi kormányzatot, hogy a lakossággal folytatott párbeszédre építve kezdje meg a demonstrációkat kiváltó okok kezelését” – áll a nyilatkozatban.

A brit külügyminisztérium szintén aggodalmát fejezte ki a rendőrök és a tüntetők közötti egyre növekvő feszültségek és az erőszak miatt. “A tüntetőknek kerülniük kellene az erőszakot, a rendőrségnek pedig nem volna szabad aránytalanul reagálnia. Mindkét félnek a párbeszédre kellene törekednie” – fogalmazott az egyik szóvivő.

Hongkongban immár öt hónapja tart az a tüntetéshullám, melyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, mára azonban a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szembeni általános tiltakozássá alakult. A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a gyakran fémrudakkal, Molotov-koktélokkal és téglákkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vet be.Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, de az “egy ország, két rendszer” elvének megfelelően különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben kötött megállapodás szerint Kína 50 évre magas szintű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre növeli befolyását a városban.

Kiemelt kép: Europress / AFP / Xinhua

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.