Nagyvilág

Hongkongi kormányzó: A tüntetők a nép ellenségei

Hétfőn sajtónyilvános beszédben kommentálta az egyre hevesebb tüntetéseket Carrie Lam hongkongi kormányzó, aki szerint az erőszak mértéke meghaladta a demokrácia ügyére való figyelemfelhívás mértékét, a tüntetők pedig a

nép ellenségei.

Lam szigorúbb fellépést ígért és azt hangoztatta, hogy nem sajnálja az energiát azokra az erőfeszítésekre, amelyek révén véget lehet vetni a kormányellenes megmozdulásoknak, amelyek öt hónapja rombolják a várost. Részletekbe azonban nem bocsátkozott. Elutasította, hogy engedjen a tüntetők követeléseinek, és politikai engedményeket tegyen nekik. Hangsúlyozta, ezt hiába várják azok, akik arra számítanak, hogy erőszakkal sikerül nyomást gyakorolni a helyi kormányzatra. Ez nem fog működni — tette hozzá.

A kormányzó néhány órával azután szólalt meg, hogy kiderült: a hongkongi rendőrök éles lőszerrel lőttek egy tüntetőe. Az eszkalálódó tüntetésen felgyújtottak egy, a demonstrálókkal vitába keveredett férfit.

A Kínához tartozó, de különleges közigazgatási státusszal rendelkező Hongkongban öt hónapja kezdődtek tömegtüntetések, mert a helyi kormányzat módosítani akarta a kiadatási törvényt, és félő volt, hogy hongkongiakat adhatnak ki Kínának. A javaslatot azóta visszavonták, de a tiltakozások nem hagytak alább. A tüntetők a rendőri erőszak kivizsgálását és a hongkongi vezetés távozását követelik.

Kiemelt kép: DALE DE LA REY / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik