Nagyvilág

Trump ügyvédje árnyékdiplomáciát folytat

Az amerikai demokrata törvényhozók hétfőn nyilvánosságra hozták a Donald Trump elleni vizsgálat egyes tanúvallomásainak szövegét. Az amerikai elnök elleni alkotmányos felmentési eljárás (impeachment) megindítása előtti vizsgálatokat folytató három képviselőházi bizottság, a hírszerzési, a külügyi és az ellenőrzési bizottság vezetői hétfőn Marie Yovanovitch, az Egyesült Államok volt kijevi nagykövete és Michael McKinley, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tanácsadója zárt ajtók mögötti meghallgatásának szövegét hozták nyilvánosságra. Mindketten a kormányzatot bíráló nyilatkozatot tettek a törvényhozók előtt.

Marie Yovanovitch, akit még az előző elnök, a demokrata párti Barack Obama nevezett ki nagykövetnek, a többi között arról beszélt, hogy úgy érezte, Donald Trump „fenyegeti” őt. Az elnök elégedetlen volt a munkájával, majd Mike Pompeo le is váltotta őt.

A meghallgatáson a volt nagykövet elmondta: Rudy Giuliani, az elnök személyes ügyvédje 2018 végén elkezdte lejáratni őt, és még Jurij Lucenko ukrán főügyészt is arra ösztökélte, hogy álhíreket terjesszen róla, annak érdekében, hogy az Egyesült Államokban negatív kép alakuljon ki a munkájáról.

Yovanovitch azt állította: az ukrán igazságügyi miniszter figyelmeztette őt.

Nézzek mindig a hátam mögé,

idézte az ukrán politikus állítólagos tanácsát. A nagykövet az idén májusban, hónapokkal megbízatásának lejárta előtt hagyta el állomáshelyét. Mint a meghallgatáson elmondta: a főnöke áprilisban, azonnali hatállyal rendelte vissza őt.

A volt nagykövet úgy vélekedett: Giuliani egyfajta „árnyékdiplomáciát folytatott” Ukrajnában. Azt állította: Giuliani vizsgálni akarta Joe Biden volt alelnök és jelenlegi demokrata párti elnökjelölt-aspiráns és fia ukrajnai üzleti ügyeit azért, hogy „ha lehetséges, kárt okozzon az elnökjelöltnek”.

Utalt arra is: Giuliani el akarta érni, hogy amerikai vízumot kapjon Viktor Sokin, korábbi ukrán főügyész, akitől az amerikai külügyminisztérium korábban megtagadta a belépést az Egyesült Államokba korrupciós tevékenysége miatt. Sokin volt az a főügyész, akinek leváltását Joe Biden sürgette Petro Porosenko korábbi ukrán elnöknél, mert vizsgálni akarta a Burisma ukrán gázcég ügyeit. A Burismánál lett igazgatósági tag Biden fia, Hunter Biden akkor, amikor az apja az Obama-kormányzat alelnöke volt.

Hétfőn nyilvánosságra hozták Michael McKinley, Mike Pompeo tanácsadója meghallgatásának leiratát is. McKinley, aki a múlt hónapban lemondott posztjáról, arról beszélt a törvényhozóknak: amiatti aggodalmában nyújtotta be lemondását, mert

az lett a küldetésünk, hogy belpolitikai megfontolásokból negatív politikai információkat szerezzünk.

A volt tanácsadó emellett nehezményezte azt is, hogy a külügyminisztérium nem állt ki Yovanovitch nagykövet mellett.

A demokrata többségű képviselőházban azért indítottak vizsgálatot, mert a Trump-Zelenszkij beszélgetésben az amerikai elnök felvetette ukrán kollégájának, hogy meg lehetne vizsgálni Joe Biden és fia ukrajnai ügyleteit. A demokraták ezt úgy értelmezték, hogy az elnök külföldi országot kért fel beavatkozásra az amerikai belpolitikába, s erre hivatkozva indították meg az elnök alkotmányos felmentéséhez (impeachment) szükséges előzetes vizsgálatokat.

Donald Trump többször is „boszorkányüldözésnek” minősítette a vizsgálatokat. Hétfőn a Twitteren megismételte, hogy a Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetése nem volt kifogásolható.

Semmi ok rá, hogy tanúkat hívjanak be a szavaimat elemezni és értelmezni,

írta a mikroblogban az elnök.

Hétfőn több embert is meghallgattak volna a bizottságok, négy felelős munkatárs, többek között John Eisenberg, a Fehér Ház jogásza nem volt hajlandó megjelenni a meghallgatáson.

Kiemelt kép: Europress/Gent SHKULLAKU/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik