Nagyvilág

Essexi halálkamion: Kína nehéz szívvel értesült róla, hogy honfitársaik az áldozatok

Kína londoni nagykövetsége nehéz szívvel értesült a hírről csütörtökön, hogy mind a 39 áldozat kínai állampolgár volt az Angliában lekapcsolt bolgár rendszámú jármű rakterében, írja a Reuters.

Mint fogalmaztak,

nehéz szívvel olvassuk a beszámolókat 39 honfitársunk haláláról Essexben. Folyamatos kapcsolatban állunk a brit rendőrséggel, hogy magyarázatot kapjunk a történtekre.

A kamion sofőrje, a 25 éves Mo Robinson jelenleg is rendőrségi kihallgatás alatt áll. A férfit gyilkosság gyanúja miatt letartóztatták. A hatóságok közlése szerint két írországi házban házkutatást tartottak, és a rendőrök azon dolgozzanak, hogy azonosítsák az esetleges bűnszervezeteket, amelyek közrejátszottak a bűntényben.

A kamionra nem Bulgáriában szállt fel a 39 ember, mert a bolgár miniszterelnök közlése szerint a kamion nem lépett be Bulgáriába a 2017-es regisztrációja óta.

Bojko Boriszov bolgár kormányfő elmondta, hogy Szófia együttműködik a brit hatóságokkal a tragédia vizsgálatában. A kamiont 2017-ben egy ír nő jegyeztette be Bulgáriában. Ezután a jármű elhagyta az országot, és azóta nem lépett be oda.

Később az is kiderült, hogy nem Írországból, hanem Belgiumból érkezett Délkelet-Angliába a kamion.

Nagy-Britanniában legutóbb 2000-ben volt a mostanihoz mérhető tragédia: akkor 58 holttestet találtak a délkelet-angliai Dover kikötőjében egy holland rendszámú, szintén Zeebrugge kikötőjéből érkezett kamion rakterében. Az akkori áldozatok kínaiak voltak.

Kiemelt kép: Tayfun Salci / Anadolu Agency / Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik