Nagyvilág

Nem Bulgáriában szállt fel a kamionra az a 39 ember, akit holtan találtak Angliában

Nem Bulgáriában szállt fel a kamionra az a 39 ember, akit szerdán Nagy-Britanniában holtan találtak a bolgár rendszámú jármű rakterében, mert a kamion nem lépett be Bulgáriába 2017-es regisztrációja óta – közölte Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök.

A kormányfő a BTV bolgár magántelevízióban nyilatkozva elmondta, hogy Szófia együttműködik a brit hatóságokkal a tragédia vizsgálatában.

A kamiont 2017-ben egy ír nő jegyeztette be Bulgáriában. Ezután a jármű elhagyta az országot, és azóta nem lépett be. Ezért bennünket nem lehet kapcsolatba hozni az üggyel, azonkívül, hogy a kamionnak bolgár rendszámtáblája van

– mondta Boriszov.

A szófiai külügyminisztérium szerdán közleményt adott ki, amely szerint a Scania márkájú kamiont egy ír nő tulajdonában álló cég regisztrálta Várnában. A londoni bolgár nagykövetséget a brit rendőrség tájékoztatta erről.

Fotó: Europress / Ben Stansall / AFP

A BNR bolgár közszolgálati rádió meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a kamiont 2017. június 19-én regisztrálták Bulgáriában, a jármű másnap elhagyta az országot, és azóta nem tért oda vissza.

A brit rendőrség 39 holttestet talált szerda hajnalban egy bolgár rendszámú kamionban a délkelet-angliai Essex megyében. A rendőrség a mentők értesítése alapján vonult ki Thurrock városának Waterglade nevű ipari parkjába, ahol a kamion parkolt.

Az első vizsgálatok szerint a jármű múlt szombaton lépett be Nagy-Britanniába az észak-walesi Holyhead kikötőben. A kamion 25 éves észak-írországi sofőrjét gyilkosság gyanújával őrizetbe vették.

A rendőrség egyelőre nem tudja, honnan érkeztek az áldozatok, azonosításuk feltehetően hosszú időt vesz igénybe.

Jackie Doyle-Price, Thurrock konzervatív párti alsóházi képviselője a Twitteren közzétett bejegyzésében egyenes utalást tett arra, hogy embercsempészettel összefüggő bűncselekményről lehet szó.

(MTI, kiemelt kép: Europress / Ben Stansall / AFP) 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik