Nagyvilág

Wadepuhl: Magyarországnak döntenie kell, hogy csapatban játszik, vagy kilép az EU-ból

A ZDF Berlin direkt című vasárnap sugárzott műsorában nyilatkozott Magyarország a szíriai konfliktushoz való hozzáállásáról Johann Wadepuhl, a CDU/CSU frakcióvezető-helyettese.

A politikus szerint Magyarországnak meg kell tanulnia csapatban játszani, illetve:

Magyarországnak döntenie kell, hogy az EU teljes jogú tagja akar-e lenni – és nem csak elfogadni az EU pénzügyi szolgáltatásait – és olyan hozzájárulásokat kell tennie, amelyek erősítik az EU-t.

Hozzátette:

Magyarországnak most egyértelműen pozicionálnia kell magát és csapatban kell játszania, vagy döntenie kell, hogy elhagyja az EU-t.

Egy hete maga Recep Tayyip Erdogan köszönte meg Magyarország kiállását Törökország mellett a szíriai offenzívával kapcsolatban. Mindez azután történt, hogy az uniós tagországok külügyminiszterei felszólították Törökországot, hogy azonnali hatállyal hagyjon fel az Északkelet-Szíriában kezdett egyoldalú katonai offenzívájával, és vonja vissza haderőit országa területére.

Múlt hét csütörtökön az Egyesült Államok és Törökország Észak-Szíriára vonatkozó tűzszüneti megállapodást kötött. Törökország egy ötnapos tűzszünetbe egyezett bele, hogy lehetővé tegye a szíriai kurd csapatok visszavonását a szíriai-török határról. A tűzszünetben már számos civil életét vesztette Szíriában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik