Nagyvilág

Merkel: a NATO-ban is tárgyalni kell Törökország szíriai műveletéről

A NATO-ban is tárgyalni kell Törökország szíriai katonai műveletéről, és kívánatos, hogy a szövetség valamennyi tagországa hasonló következtetéseket vonjon le, mint az Európai Unió – mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben, a norvég miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.

A politikus az Erna Solberggel tartott tájékoztatóján kérdésre válaszolva fontosnak nevezte az EU-s külügyminiszterek hétfői tanácskozásán hozott döntéseket, és kiemelte: örvendetes, hogy a tagállamok között egyetértés volt.

A NATO-tag Norvégia kormányfője hozzátette: hazája is azonnali hatállyal leállította a katonai felszerelések törökországi exportját, és Németországhoz, illetve az EU-hoz csatlakozva elítéli a szíriai török offenzívát. Norvégia felszólítja Ankarát, hogy hagyjon fel a művelettel, és tartsa tiszteletben a nemzetközi jog előírásait – tette hozzá.

Törökország szíriai offenzíváról egyébként nem teljes az egyetértés, ugyanis bár az Európai Unió figyelmeztetni akarta Recep Tayyip Erdogan török elnököt a szíriai hadműveletek miatt, Magyarország megvétózta azt, ami diplomáciai feszültségeket okozott. Különben Ankara visszautasította a szíriai hadművelet leállítására felszólító EU-nyilatkozatot.

A török elnök mindenesetre köszönetet mondott Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, hogy kiállt a szír offenzíva mellett. Kedden pedig már arról beszélt Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy magyar nemzeti érdek a szíriai offenzíva. Azt mondta:

A magyar nemzeti érdek pedig azt diktálja, hogy kerüljük el, hogy több százezer vagy akár millió illegális bevándorló megjelenjen Magyarország déli határánál, és kerüljük el, hogy több százezer vagy millió illegális bevándorlót erőszakkal kelljen visszatartani Magyarország déli határánál.

Szijjártó: magyar nemzeti érdek a szíriai offenzíva
A magyar külügyminiszter szerint jobb lenne elkerülni, hogy négymillió bevándorlót Magyarország déli határánál kelljen feltartóztatni.

Kiemelt kép: Török katonai járművet szállító kamiont néznek gyapotszedő munkások a szíriai határnál, a délkelet-törökországi Sanliurfa tartománybeli Akcakalénél, a Béke Forrása fedőnevű hadművelet negyedik napján, 2019. október 12-én. A török hadsereg és a vele szövetséges szíriai milíciák 262 fegyverese vesztette életét az Északkelet-Szíriában október 9-én indított török katonai offenzíva kezdete óta a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erõk (SDF) nevű ernyőszervezettel folytatott harcokban. (MTI/EPA/Sedat Suna)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik