Nagyvilág

Törökország a szíriai kurdok főhadiszállását lőtte

A szíriai állami tévé „agressziónak” minősítette a török katonai beavatkozást. A bombázást nyugati források még nem erősítették meg.

A török légierő csapást mért hétfőn este a szíriai kurd fegyveres koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) főhadiszállására. Az  al-Majadín szír állami tévé nem tud áldozatokról az északkelet-szíriai el-Malikíja városában, de azt állította, hogy a bombázással megkezdődött a katonai beavatkozás, amit agressziónak minősített.

Az MTI szerint török forrás, nagyobb nyugati hírügynökség még nem erősítette meg az esetleges légicsapás vagy az offenzíva hírét, de azt igen, hogy újabb török csapatokat küldtek a szíriai határhoz.

Előzőleg Recep Tayyip Erdogan török elnök közölte, országa hadműveleteket készül indítani az Egyesült Államok által támogatott a Szíriai Demokratikus Erők ellen. Az amerikaiak hétfőn megkezdték a kivonulást Északkelet-Szíriából, miután Washington bejelentette: nem bonyolódik bele a helyi kurd fegyveres koalíció elleni hadműveletbe. Ezt az SDF hátba szúrásként értékelte.

Törökország terrorszervezetnek tartja a határ túloldalát ellenőrző Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciát, amely az SDF gerincét alkotja. Ankara szerint az YPG kapcsolatban áll a törökországi szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK).

Kiemelt kép: MTI/AP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik