Nagyvilág

Szilveszterkor felnyithatják az egyik leghírhedtebb amerikai bankrabló sírját

Indiana állam engedélyezte, hogy december 31-én felnyissák a maga korában első számú közellenségnek tartott bankrabló, John Dillinger sírját. Az exhumálást a gengszter unokaöccse és unokahúga kezdeményezte — derül ki a CNN cikkéből.

A CNN birtokába jutott dokumentumok szerint a sír felnyitását Dillinger unokaöccse, Michael Thompson kérvényezte Indiana állam egészségügyi minisztériumánál, akik az engedélyt 2019. december 31-ére adták meg. A maradványokat még aznap visszahelyezik a sírba.

John Dillinger Indianapolisban született, az 1920-as évek egyik legismertebb gengszere volt. Az FBI szerint Dillinger bandája 10 embert ölt meg az 1930-as években az amerikai középnyugaton végrehajtott véres bankrablássorozatban. A banditavezért soha nem ítélte el bíróság, sőt némelyek népi hősként tisztelték a támadásokért a bankok ellen, amelyeket pénzügyi gondjaikért hibáztattak a nagy gazdasági válság idején.

Dillinger a bírósági tárgyalásra várt egy chicagói rendőr megölése ügyében, amikor 1934 márciusában egy fából faragott puska segítségével megszökött az indianai Crown Point börtönből. Úgy tudni, hogy míg bujkált, arcátalakító műtétet végeztetett, és az ujjairól is megpróbálta lemaratni savval az ujjlenyomatot.

Jelenlegi ismereteink szerint John Dillingert 1934. július 26-án temették el az indianapolisi Crown Hill temetőben. A bankrablót négy nappal korábban az FBI ügynökei lőtték le Chicagóban, a Biograph Színház előtt, a szökésben lévő bűnöző tartózkodási helyét állítólag egy piros ruhás nő árulta el a rendőröknek. Dillinger unokahúga, Carol Thompson szerint egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a lelőtt férfi nem hírhedt rokona volt. Erre a gyanúra alapozva kérvényezték a test exhumálását és vizsgálatát. Az FBI a Twitteren kommentálta Thompson feltevését: szerintük rengeteg bizonyíték, köztük három ujjlenyomat is alátámasztja, hogy ügynökeik John Dillingert lőtték le.

Thompson azonban azt állítja, hogy az elhantolt férfi szemszíne, elülső fogainak alakja, ujjlenyomata és fülei sem egyeznek John Dillingerével. Ha pedig egy másik ember nyugszik a sírban, fontos tisztázni személyazonosságát.

A családtagok nem csak engedélyezik a test vizsgálatát, hanem annak filmes rögzítéséhez is hozzájárulnak. A kihantolás költségeit egy televíziós csatorna fizeti, amely dokemntumfilmet készít John Dillingerről. Az exhumálást eredetileg szeptember 16-án végrehajtották volna, azonban a temető és a Thompson-család közötti vita miatt végül meghiúsult a terv. A Crown Hill temető azzal érvelt, hogy a művelet megzavarta volna a hely nyugalmát. Arról egyelőre nincs hír, hogy a december 31-i kihantoláshoz a temető hozzájárult-e.

(MTI, CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik