Nagyvilág

Csatamezővé vált Hongkong

Pekingben lobogtak a kínai zászlók az ország alapításának 70. évfordulója alkalmából, Hongkongban pedig már égetik azokat nem sokkal azután, hogy véget ért a szuperfegyverek felvonultatását sem nélkülöző hatalmas katonai parádé a fővárosban.

Kína szuperfegyverekkel és óriási katonai parádéval ünnepelt
Most a világ szeme Hongkongra szegeződik.

Hongkongban hónapok óta zajlik a tüntetéssorozat, és bár Carrie Lam kormányzó azóta hivatalosan is visszavonta a demonstrációkat kiváltó kiadatási törvénytervezetet, a nép ennél már többet akar, és nem hajlandók leadni a követeléseikből.

James Ma, a tüntetések egyik vezető szervezője kedden arról beszélt,

nem hallgattak meg minket, amikor még békések voltunk.

Fotó: Mohd Rasfan / AFP / Europress

A demokráciapárti demonstráció hamar el is mérgesedett, a rendőrség tájékoztatása szerint a tüntetők maró hatású folyadékkal támadtak az egyenruhásokra, és könnygázt kellett bevetniük, miután Molotov-koktélokkal dobálták őket.

A hatóságok 18 metrómegállót lezártak már a városban, több tüntető pedig Hszi Csin-ping kínai államfő és Carrie Lam portréit égették a nyílt utcán. Egyikük azt mondta,

meg akarjuk alázni Kínát a nemzeti ünnepén.

Közben az utcák gyakorlatilag csatatérré változtak, a város több pontján is összecsaptak a rendőrök a tüntetőkkel.

Fotó: Felipe Dana / AP / MTI

Az egyik tüntető megfújt egy bambuszból készült trombitát is, amit jellemzően csak temetéseken hallani Hongkongban, mire a tömeg azt skandálta,

dicsőséget Hongkongnak.

A demonstrálók próbálnak bejutni a kormányzati negyedbe és a törvényhozás épületeibe, de ezeket a rendőrség kordonnal vette körbe és vízágyúkat is harcba állítottak.

Fotó: May James / AFP / Europress

Több figyelmeztető lövés is eldördült már a városban, és a tüntetéssorozat folyamán most először találtak el valakit egy golyóval. A férfi a mellkasán sérült meg, és a földön fekve könyörgött segítségért. Kritikus állapotban szállították kórházba, állítólag nem múlt el 18 éves. Rajta kívül eddig 14 ember szorult kórházi ellátásra.

A hatóságok egyébként korábban is többeket megsebesítettek gumilövedékekkel, és az Amnesty International kritizálta is őket a bánásmód miatt.

Arról, hogy a hongkongiak miért tüntetnek egész pontosan, itt írtunk korábban:

Közeledik a vég, egész Hongkong lángokban állhat
A kínai rezsim legkésőbb október 1-jéig véget akar vetni a tüntetéssorozatnak. Egy esetleges katonai beavatkozás viszont még véresebb összecsapásokat hozhat.

Kiemelt kép: Mohd RASFAN / AFP / Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik