Nagyvilág

Trócsányit másodszor is leszavazta a jogi bizottság

Másodszor is leszavazta Trócsányi Lászlót az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága, mert összeférhetetlennek tartják az európai uniós biztosi posztra – írta meg a Facebookon Donáth Anna momentumos EP-képviselő. A bejegyzés szerint a jogi bizottság (JURI) 12:9 arányban erősítette meg a korábbi döntését, miszerint aggályosnak tartja Trócsányi jelölését.

A volt minisztert szeptember 26-án hallgatta meg először a bizottság, a valódi szakbizottsági meghallgatások előszobájaként, hogy megvizsgálja, van-e bármilyen összeférhetetlensége a biztosjelölteknek, így Trócsányinak is. Az akkori döntés alkalmatlannak találta a magyar jelöltet.

A JURI-nak az első meghallgatásról az Európai Parlament elnökének írt levelében az állt, hogy négy fenntartás merült fel a volt igazságügyi miniszterrel kapcsolatban:

  • Trócsányi többszörös és egyértelmű részvétele a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenységében;
  • Oroszországhoz fűződő kapcsolata, különös tekintettel igazságügyi miniszterként betöltött szerepére orosz gyanúsítottak Oroszországnak történő kiadatásában,
  • igazságügyi miniszterként vállalt szerepe abban, hogy a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodáé lehetett a Paks II-vel kapcsolatos 2018. évi szerződés, az összeférhetetlenségi záradék ellenére;
  • a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda társtulajdonosának kinevezése az igazságügyi miniszter személyi tanácsadójának akkor, amikor Trócsányi még a cég 12,6 százalékát birtokolta.

Trócsányi akkor azt mondta, hogy „minden tényalapot nélkülöző politikai döntés született” és megteszi a „szükséges jogi lépéseket”.

A JURI mostani lépése nem jelenti automatikusan azt, hogy Trócsányi nem lehet biztos, arról Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke határoz: dönthet úgy, hogy a jogi bizottság döntése ellenére a volt miniszter jelölt, de úgyis, hogy felkéri Orbán Viktort egy új jelölt kiválasztására. Most az EP elnökének kell további lépések megtételére kérnie az Európai Bizottság vezetőjét.

Nyilvánvaló igazságtalanságot emleget Trócsányi az újabb bukta miatt
A volt miniszter felháborodott az EP jogi bizottságának döntésén.

Leszavazták a másik jelöltet is

A magyar biztosjelölt román kollégája sem örülhetett hétfőn, mert az Azonnali tudósítása szerint a JURI Rovana Plumbot is alkalmatlannak találta, szintén másodszorra. Plumbnak a közlekedési portfóliót szánták, de nála is összeférhetetlenség merült fel, mert nem számolt el két, együtt egymillió euró, vagyis több mint háromszázmillió forint értékű kölcsönnel. Az egyik hitelből ingatlant vásárolt, a másikból a saját pártját támogatta.

Plumbnak egy 800 ezer euró értékű jelzáloghitele volt, amelyet 2007-ben vett fel házépítés céljából. Emellett egy magánszemély 800 ezer lej hitelt adott neki a májusi EP-választás előtt, ebből a pénzből támogatta pártját. Plumbnak ezt a pénzt vissza kellett volna kapnia a PSD-től, de a román állandó választási hatóság rendellenességet talált a párt kampányfinanszírozásában, és megtagadta 3,3 millió lejnyi (mintegy 700 ezer euró) kampánykiadás megtérítését.

Az MTI hétfőn kora délután arról számolt be román források alapján, hogy Plumb  JURI hétfői újabb ülése előtt levelet küldött a testületnek, amelyben azt írta: két ingatlant ajánlott fel hitelezőjének az EP-választások előtt felvett 800 ezer lejes (mintegy 170 ezer euró) kölcsön megtérítése címén, amelyet az illető elfogadott, így a JURI által megkérdőjelezett fedezetű és összeférhetetlenségi gyanút ébresztő tartozását rendezte.

Közben a bukaresti szociáldemokrata kormányt rendszeresen bíráló Klaus Iohannis jobboldali elnök konzultációt kezdeményezett a témában Viorica Dancila miniszterelnökkel. Az elnök korábban felszólította a kormányfőt, hogy vonja vissza Plumb jelölését, a román szociáldemokrata kormányzás újabb, az országot lejárató kudarcaként értékelve a jelölt leszavazását, ami kárt okoz Romániának. Iohannis szerdára hívta egyeztetésre Dancilát, aki azonban a hétvégén már jelezte: továbbra is kiáll Plumb uniós biztosi jelöltsége mellett.

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik