Belföld

Leszavazták Trócsányit az EP jogi bizottságában, lehet, hogy a rendes meghallgatásig sem jut el

Csütörtökön hallgatta meg Trócsányi László magyar biztosjelöltet az Európai Parlament jogi bizottsága. Ez a bizottság még csak a valódi szakbizottsági meghallgatások előszobája, ugyanis csak azt vizsgálták, van-e bármilyen összeférhetetlensége a biztosjelölteknek, így a volt igazságügyi miniszternek.

Az uniós bővítésért felelős biztosi posztra jelölt Trócsányit pedig leszavazta a bizottság, mert a politikus nem tudta megfelelően igazolni, hogy nincs pénzügyi összeférhetetlensége a biztosi munkájával kapcsolatban.

A hírről a Momentum is beszámolt Facebook-oldalán:

❗ Kiderült: Trócsányi László hazudott az Európai Parlament jogi bizottságának (JURI) meghallgatásán, amely az…

Közzétette: Momentum Mozgalom – 2019. szeptember 26., csütörtök

Trócsányi meghallgatását a Zöldek kezdeményezték, mert nem elégedtek meg a titkársági beszámolókkal, írta még szerdán Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője. Trócsányival az volt a probléma, hogy a bizottságnak azt írta, a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodában alapításakor egyharmados tulajdonrésze volt, amely mára nullára csökkent, ezzel kapcsolatban azonban kételyek merültek fel. A Momentum ráadásul szerzett egy olyan szerződést, ami szerint nem igaz, hogy az ügyvédi iroda nem kapott kormányzati megrendelést 2014 és 2019 között, ahogy azt a jogi bizottságnak írta levelében Trócsányi.

A miniszter nevével fémjelzett ügyvédi iroda kormányzati és állami megbízásairól a sajtó is rendre beszámolt. Tavaly például kiderült, hogy a Miniszterelnökség megbízta a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodát a magyar fél képviseletével abban a perben, amelyet Ausztria indított az Európai Bizottsággal szemben az Európai Bíróságon, a paksi bővítéshez nyújtott magyar állami támogatás jogszerűségét és az ahhoz adott uniós jóváhagyását kifogásolva.

Kormányzatinak nem, de állami megbízásnak mindenképp minősült az is, amikor a Magyar Nemzeti Bank 2014-ben bruttó 98,5 millió forintot, 2015-ben pedig pedig bruttó 39 millió forintot fizetett az iroda szolgálataiért.

A Fidesz közleményben reagált a bizottsági döntésre, szerintük „a bevándorláspártiak mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák Trócsányi László biztosi kinevezését és újabb nyomást gyakoroljanak Magyarországra.”

A bizottság a román biztosjelöltet is leszavazta. A szocialista kormány által jelölt Rovana Plumb a közlekedési porfóliót kapta volna meg, de nem számolt el két, együtt egymillió euró, vagyis több mint háromszázmillió forint értékű kölcsönnel. Az egyik hitelből ingatlant vásárolt, a másikból a saját pártját támogatta.

Szeptember 30-án kezdődnének a biztosjelöltek rendes parlamenti meghallgatásai, de amíg a jogi bizottság nem hagyja jóvá a jelölést, Trócsányit nem hallgathatja meg a szakbizottság. Elsőként a jogi bizottság megoldásokra tesz javaslatot Trócsányinak, ebben benne lehetne az is, hogy másik portfóliót kapjon a jelölt. Ha nem sikerült megoldani, akkor hivatalosan is azt ajánlhatják Ursula von der Leyennek, hogy Trócsányi ne lehessen tagja az új bizottságnak.

Az Azonnali.hu-nak nyilatkozott Sergey Lagodinsky, a jogi szakbizottság zöld alelnöke. Azt hangsúlyozta, hogy a végső döntés von der Leyen kezében van, de ha úgy dönt, hogy ragaszkodik Trócsányihoz, azt meg kell indokolnia. Szerinte egyébként az Európai Néppártban is tudják, hogy Trócsányi gyenge jelölt volt.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik