Nagyvilág

Nyilvánvaló igazságtalanságot emleget Trócsányi az újabb bukta miatt

A nyilvánvaló igazságtalanság, az átláthatóság teljes hiánya, a Szerződések szellemének és az Európai Parlament Eljárási Szabályzatának egyértelmű és szándékos megsértése, valamint a demokrácia alapvető elveinek és értékeinek be nem tartása azokra az időkre emlékezet, amelyekről azt hittem, hogy többé már nem térnek vissza,

írta hétfői közleményében Trócsányi László, miután az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága (JURI) másodszor is összeférhetetlennek találta az európai biztosi posztra, amelyre a magyar kormány jelölte. A JURI többek között Trócsányinak az igazságügyi miniszterként vállalt szerepét nehezményezte abban, hogy a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodáé lehetett a Paks II-vel kapcsolatos 2018. évi szerződés, az összeférhetetlenségi záradék ellenére, és bírálták az Oroszországhoz fűződő kapcsolatát is.

A volt miniszter szerint „a hivatkozott döntés valójában hazugságok, kontextusukból helytelenül kiemelt és tendenciózusan tálalt tények összetákolt gyűjteménye” és az eljárás őt nem csak mint jogászt és gondolkodót „sérti rendkívül durván, hanem az egyént, magát az embert is”.

Az első leszavazás alkalmával Trócsányi politikai döntést emlegetett és per indítását is kilátásba helyezte. Ez utóbbit megerősíteni látszik a hétfői közlemény is.

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik