Nagyvilág

Ez a négy fenntartás merült fel Trócsányival kapcsolatban

A Népszava birtokába került az a levél, amit az Európai Parlament jogi bizottságának (JURI) elnöke írt az EP-elnöknek a Trócsányi Lászlóról szóló csütörtöki ülést követően.

A levélben többek közt az szerepel, hogy

a Jogi Bizottság úgy ítéli meg, hogy ebben a szakaszban és amíg az összeférhetetlenség nem szűnik meg, komoly kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a biztosjelölt gyakorolni tudja-e a szomszédságpolitikával és a bővítéssel kapcsolatos biztosi feladatait.

Ahogy csütörtökön megírtuk, a jogi bizottság leszavazta Trócsányit, mert a politikus nem tudta megfelelően igazolni, hogy nincs pénzügyi összeférhetetlensége a biztosi munkájával kapcsolatban.

Az EP-elnök szerint nem egyértelmű a bizottság véleménye, ezért arra kérte a JURI tagjait, hogy hétfőn újra üljenek össze, majd döntsék el, mit akarnak pontosan.

A levélben négy pontban fogalmazták meg a bizottság Trócsányival kapcsolatos fenntartásait, ezek a következők:

  • Trócsányi többszörös és egyértelmű részvétele a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenységében;
  • Oroszországhoz fűződő kapcsolata, különös tekintettel igazságügyi miniszterként betöltött szerepére orosz gyanúsítottak Oroszországnak történő kiadatásában,
  • igazságügyi miniszterként vállalt szerepe abban, hogy a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodáé lehetett a Paks II-vel kapcsolatos 2018. évi szerződés, az összeférhetetlenségi záradék ellenére;
  • a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda társtulajdonosának kinevezése az igazságügyi miniszter személyi tanácsadójának akkor, amikor Trócsányi még a cég 12,6 százalékát birtokolta.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik