Nagyvilág

Összeomlás szélén Európa egyik legnagyobb fapados légitársasága

A részvényesektől vár mentőövet a Norwegian Air, Európa harmadik legnagyobb fapados légitársasága, miután a cég pénzügyi válságba került, írja a CNN.

A lap cikke szerint a Norwegian Air két év haladékot kért a kölcsönei megfizetésére, melyek összege meghaladja a 380 millió dollárt.

A légitársaság rendkívül gyorsan növekedett az utóbbi években. 2012-ben a transzatlanti piac meghatározó szereplőjévé szerettek volna válni, ennek érdekében 222 repülőgépet rendeltek egyszerre, amire korábban nem volt még példa az európai repüléstörténetben.

Az agresszív terjeszkedéssel viszont óriási adósságokat halmoztak fel, és tisztában voltak vele, hogy egy rossz fordulattal a szakadék szélére is kerülhetnek.

Ez be is következett, ráadásul hatványozottan. Szeptember 15-én a Norwegian Airnek mind Írország és Észak-Amerika között közlekedő járatát fel kellett függesztenie, miután letiltották a Boeing 737 MAX típusú gépeket.

A légitársaság részvényei 65 százalékot estek ebben az évben, ráadásul júliusban Bjoern Kjos, a vállalat alapító-vezérigazgatója és legnagyobb részvényese lemondott, utódját azóta sem találták meg.

A CNN megjegyzi, Európában az utóbbi két évben több légitársaság, így a brit Monarch és a Flybmi, valamint a német Air Berlin is csődöt jelentett. Mindhárom esetben a növekvő kiadások voltak okolhatók a történtekért.

A Norwegian Air várhatóan a nyugalmasabb téli időszakban próbálják majd két évvel kitolni kölcsöneik határidejét. A cég részvényesei szeptember 16-án ülnek majd össze megvitatni a kialakult helyzetet.

Ha nem sikerül megállapodásra jutni, akkor a céget eladhatják egy nagyobb piaci szereplőnek, az egyik befutó pedig a Lufthansa lehet.

Kiemelt kép: Nicolas Economou/NurPhoto/Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik