Nagyvilág

Donald Trump megveheti Belgium vallon részét 1 euróért

Belga flamand politikusok felajánlották Belgium vallon vidékeit Donald Trump amerikai elnöknek egy euróért – jelentette csütörtökön este a Fox amerikai televízió. A tréfának szánt ajánlatot az Új Flamand Szövetség nevű flamand konzervatív párt ifjúsági szervezete tette.

Kedves Donald Trump elnök, egy euró és Vallónia az öné. Jelentkezzen nálunk,

írták Twitter-üzenetükben. A bejegyzést fotóval egészítették ki, amelyre Trump feliratú felhőkarcolót montíroztak.

A fénykép ahhoz hasonlított, amelyet Trump tett közzé a hét elején, grönlandi tájba ágyazva egy felhőkarcolót, azzal a szöveggel: „Ígérem, hogy ilyet nem csinálok Grönlandon!” Az amerikai elnök azt követően viccelődött így, hogy a múlt hét végén nyilvánosságra került: szűk körben többször is felvetette Grönland megvásárlásának lehetőségét.

Belgium két közössége, a holland nyelven beszélő Flandria és a francia nyelvű Vallónia lakossága között mindig volt rivalizálás, vagy éppenséggel feszültség. Az elmúlt években Flandriában jelentősen megerősödtek a két csoport elszakadását szorgalmazó pártok. Az Új Flamand Szövetség a 150 tagú belga parlamentben 43 képviselői bársonyszékkel rendelkezik.

Donald Trump Grönland megvételére vonatkozó felvetését egyébként sem a Dán Királyság, amelynek része az autonómiát élvező Grönland, sem a grönlandi lakosság nem találta viccesnek. Mette Frederiksen dán kormányfő úgy nyilatkozott, hogy a sziget nem eladó. Trump „undoknak” minősítette a dán kormányfő nyilatkozatát, és lemondta jövő hétre tervezett koppenhágai látogatását.

Katrín Jakobsdóttir izlandi kormányfő pedig csütörtökön azt mondta, hogy nem tudja fogadni Mike Pence amerikai alelnököt, aki szeptember elején a szigetre látogat, mert éppen akkor külföldön lesz.

Kiemelt kép: Europress/MANDEL NGAN/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik