Nagyvilág

Trump Grönland nélkül el se megy Dániába

A dán kormányfő azt remélte, csak viccel azzal, hogy megvenné a szigetet. Pedig nagyon nem.

Donald Trump éjjel a Twitteren jelentette be, lemondja dániai látogatását. Az amerikai elnök egyértelművé tette, ennek oka az, hogy az Egyesült Államok nem veheti meg Grönlandot. Mint írta:

Dánia nagyon különleges ország, hihetetlen emberekkel,

de tekintettel arra, hogy Mette Frederiksen miniszterelnök nem hajlandó tárgyalni Grönland eladásáról, a két hét múlva esedékes találkozót elhalasztják. Az amerikai elnök megköszönte a dán politikus nyíltságát, mert így költséget és energiát spórolt meg az Egyesült Államoknak és Dániának.  Trump jelezte: később elmegy Dániába.

A múlt héten a The Wall Street Journal című lap írta meg, hogy az elnök tanácsadói szűk körében már többször felvetette Grönland megvásárlását Dániától, a Fehér Ház jogi tanácsadói hivatalának két munkatársát meg is kérte, vizsgálják meg ennek lehetőségét. Az elnök gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow vasárnap egy tévés interjúban megerősítette, Trumpot tényleg érdekli Grönland esetleges megvásárlása.

Mette Frederiksen dán kormányfő az amerikai sajtóhír megjelenése után, Kudlow nyilatkozata napján látogatott a Dán Királysághoz tartozó, autonómiát élvező szigetre, ahol közölte: a terület nem eladó, egyébként pedig reméli, az amerikai elnök nem is komolyan vetette ezt fel – idézte fel az MTI.

Donald Trump hétfőn egy tréfásnak szánt Twitter-anyaggal utalt Grönlandra: a mikroblogon fotómontázst tett közzé, amely egyik felhőkarcolóját a bukolikus dán tájban ábrázolta. A kép mellé azt írta:

Ígérem, hogy ilyet nem csinálok Grönlandon!

Az amerikai elnök hét végén a dél-franciaországi Biarritzba utazik, ahol részt vesz a világ vezető gazdasági hatalmait tömörítő G7-es csoport csúcsértekezletén. Onnan ment volna Dániába. Trump  szeptember 1-jén már Lengyelországban emlékezik meg a második világháború kitörésének évfordulójáról.

Kiemelt kép: MTI/AP/Evan Vucci

Ajánlott videó

Olvasói sztorik