Nagyvilág

Nárcisztikus baromnak tartják Trumpot a dán politikában

Grönland szívesen látja Amerika pénzét, de a sziget nem eladó.

A dán politikai élet minden jelentősebb szereplője kiakadt azon, hogy Donald Trump lemondta látogatását, miután értésére adták, hogy nem adják el Grönlandot az Egyesült Államoknak. Mette Frederiksen miniszterelnök, aki abszurdnak nevezte a felvetést, még sajtótájékoztatót is hirdetett. Erről a Guardian ír.

Eddig is sok okunk volt arra, hogy azt gondoljuk, hogy ez az ember bolond, most pedig még egy jó okot adott erre

– jelentette ki az ellenzéki Vörös-Zöld Szövetség külpolitikai vezetője, Eva Flyvholm, Helle Thorning-Schmidt volt miniszterelnök pedig mélyen sértőnek nevezte Trump viselkedését mind a grönlandiak, mind a dánok számára. Villy Søvndal korábbi külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a látogatás lemondása

megerősítette, hogy Donald Trump egy nárcisztikus barom.

Az amerikai elnök szeptember elején utazott volna Dániába, de kedd éjjel a Twitteren közölte, hogy nem látja értelmét a találkozónak, miután Frederiksen jelezte, hogy nem tárgyal vele Grönland eladásáról. Søvndal a Berlingske dán lapnak azt mondta: Trump megmutatta, hogy nincs tisztában a diplomácia alapvető szabályaival. Kijelentette:

ha bohóc lenne egy cirkuszban, legalább mondhatnánk rá, hogy szórakoztató. A baj csak az, hogy a világ legnagyobb hatalmú nemzetének elnöke.

Az ügy kínosságát tetézi, hogy Trump kijelentése előtt pár órával az Egyesült Államok koppenhágai nagykövete még arról twittelt, hogy Dánia készül az elnöki látogatásra. Az elnököt hivatalosan a dán királyi ház hívta meg, amelynek szóvivője meglepetését fejezte ki a látogatás lemondása miatt.

A Berlingske újságírója, Kristian Mouritzen a Guardiannek azt mondta: Trump felvetése olya, mintha Skóciát akarná megvenni valaki. Hozzáfűzte, hogy minden nagyobb dán politikai erő ritka egységben reagált, de Dániának számos közös ügye van az Egyesült Államokkal, így arra számít, hogy a kormány óvatos lesz.

Az egyik grönlandi lap, a Sermitsiaq főszerkesztője, Poul Krarup elmondta, hogy a felvetés nyomán kiújult a vita Grönland Dániától való függetlenségéről. Miközben az Egyesült Államoknak légibázisa van Grönlandon, Krarup szerint sokáig Kína is nagyobb érdeklődést mutatott az együttműködésre, de Trump alatt úgy tűnik, megértették, milyen fontos Grönland az amerikai biztonságpolitika szempontjából.

Krarup úgy fogalmazott: ha Trump készen áll arra, hogy pénzt fektessen Grönland fejlesztésébe, tárt karokkal várják, ez segítene abban is, hogy pénzügyileg függetlenedjenek Dániától. „De nem vagyunk eladók” – szögezte le. (Fotó: Europress – Andrew Harrer / Pool via CNP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik