Nagyvilág

Ledorongolták a német politikust, aki megszüntetné a vonatokon az első osztályt

Bernd Riexinger szerint nagy luxus, hogy a zsúfolt vonatok szinte üres első osztályú kocsikat húznak.

Németországban többen felháborodtak a baloldali Die Linke társelnökének szavain, aki azt javasolta: szüntessék meg a vonatokon az első osztályt, hogy ezzel csökkentsék a zsúfoltságot, és növeljék az energiahatékonyságot.

Az emberek a folyosókon állnak, miközben az első osztályon egy csomó szabad hely van

idézi a Guardian Bernd Riexingert, aki szerint nagy luxus, hogy a zsúfolt expresszvonatok szinte üres első osztályú kocsikat vontatnak. Ha minden utas használhatná az összes kocsit, azzal úgy nyernének több kapacitást, hogy szinte semmibe nem kerülne, és a buszokon sincs két osztály – érvelt a politikus.

Az utasok érdekvédelmi szövetségének vezetője azt válaszolta a felvetésre, hogy ha több helyre van szükség, akkor hosszabb vonatokat kell indítani, mert az első osztályra az ingázóknak és a nagyobb távolságra utazóknak is van igényük.

A Berlin-Brandenburg területi közlekedési szövetség felmérései szerint az utasok nem támogatnák az első osztály megszüntetését. „Ha egy vonatot a tervezettnél kevesebb első osztályú hellyel indítanak, egyből kapjuk a panaszokat” – mondta a szervezet egy szóvivője.

Enak Ferlemann jobboldali CDU-s politikus „szocialista egyenlősdinek” nevezte Riexinger javaslatát. Szerinte ha valaki hajlandó többet fizetni a nagyobb ülésért és több helyért, akkor ezt lehetővé kell tenni neki. A piacpárti szabad demokraták közlekedési szakértője, Torsten Herbst pedig közölte: egy olyan javaslat, amely a közlekedést annak lerontásával javítaná, azok intellektuális világához tartozik, akik az osztályharcot is támogatják. (Fotó: 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik