Nagyvilág

Elhagyhatta Svédországot a testi sértéssel vádolt rapper

A svéd ügyész szerint szó sincs önvédelemről, A$AP Rockyék egy földön fekvő embert ütöttek-rúgtak.

Engedélyezte a stockholmi kerületi bíróság A$AP Rockynak, hogy az Egyesült Államokban várja meg az ítélethirdetést az ellene testi sértés miatt indított eljárásban, azután, hogy az elmúlt hónapot svéd börtönben töltötte. A bíróság még nem hozott ítéletet, de kimondta, hogy az amerikai rapper és két vádlott-társa elhagyhatja Svédországot. Az ítélethirdetés augusztus 14-én várható – számol be a CNN.

Az ügy diplomáciai vitát váltott ki, miután Donald Trump nyilvánosan követelte a rapper szabadon engedését. A svéd miniszterelnök és a hatóságok is hangsúlyozták, hogy az ország igazságszolgáltatása független, abba a kormány nem avatkozhat és nem is avatkozik bele. A pénteki döntés után Trump a Twitteren közölte: „A$AP Rockyt kiengedték a börtönből, és úton van haza az Egyesült Államokba Svédországból. Gyere haza ASAP, A$AP!”

Továbbra sem zárható ki, hogy a rappert börtönre ítélik, de az ítélethirdetéskor sem kell jelen lennie. Ügyvédje, Slobodan Jovivic azt mondta, elégedett a mostani döntéssel. Két céljuk volt, az egyik teljesült azzal, hogy ügyfele mától szabad ember; a másik az, hogy két hét múlva felmentő ítélet szülessen.

A$AP Rocky ellen egy június végi stockholmi utcai verekedés miatt emeltek vádat. A rapper önvédelemre hivatkozott, de az ügyész szerint erről szó sincs, mert annak feltétele az arányosság. „Itt három emberről beszélünk, akik egy földön fekvő személyt rugdostak és ütöttek” – mondta, hozzátéve, hogy korábban hasonló ügyekben 6-10 hónapos börtönt szabtak ki. Az ügyész a rapperre hathavi elzárást kért(Fotó: Angela Weiss / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik