Nagyvilág

Tovább rejtegetnék Trump adóbevallásait

Az elnök ügyvédei inkább perre mennek, csak ne kelljen azokat  kiadni.

Azért nyújtottak be perkérelmet egy washingtoni bíróságon a képviselőház ellenőrzési bizottsága, illetve tagjai ellen, hogy ne férhessenek hozzá Donald Trump New York államban benyújtott korábbi adóbevallásaihoz. New York állam demokrata többségű törvényhozása július elején megszavazta a törvényt, amely alapján a törvényhozók betekinthetnek az állampolgárok adóbevallásába.

A szintén demokrata többségű szövetségi képviselőház ellenőrzési bizottsága ezután kérte ki Trump korábbi adóbevallásait, hogy betekintsen elnöksége előtti üzleti tevékenységébe. Az ügyvédek érve szerint a New Yorkban elfogadott törvény sérti az elnök alkotmányos jogait.

A törvényt azért hozták meg, hogy megtorolják az elnök politikai állásfoglalásait, politikai hitvallását, szólásszabadságát, beleértve a 2016-os elnökválasztási kampányban kifejtett álláspontjait is.

Az ügyvédek szerint a washingtoni képviselőház bizottságának vezetője a törvény alkalmazásán gondolkodik, ezért

Trump elnök arra kényszerült, hogy peres úton védje meg jogait.

A képviselőházi bizottság szóvivője nem kívánta kommentálni a perkérelmet. Az MTI felidézi, hogy Donald Trump adóbevallását törvényhozók már többször firtatták. A pénzügyminisztérium mindig elutasította kérelmüket, mondván, parlamenti bizottságoknak nincs jogalapjuk arra, hogy betekintsenek az elnök adóbevallásába.

Nagyon dugdossák Trump adóbevallását
Hiába járt le az újabb határidő, nem kapta meg a kongresszus. 

Kiemelt kép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Ajánlott videó

Olvasói sztorik