Nagyvilág
Washington, 2019. április 12.
Donald Trump amerikai elnök második világháborús veteránokat és családjukat fogadja a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. április 11-én.
MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Nagyon dugdossák Trump adóbevallását

Hiába járt le az újabb határidő, nem kapta meg a kongresszus.

Az Egyesült Államok adóhivatala (IRS) és pénzügyminisztériuma a második határidőre sem adta át Donald Trump adóbevallási dokumentumait, noha a határidő kedden délután lejárt. Steven Mnuchin pénzügyminiszter kedd este levélben üzente meg a költségvetési bizottság demokrata elnökének, Richard Nealnek, hogy még nem döntött arról, elküldi-e az elnök adópapírjait.

Levelében azt is közölte: még konzultál az igazságügyi minisztériummal a precedens nélküli kérésről.

A tárca nem tehet eleget az ön kérésének mindaddig, amíg nem állapítja meg, hogy a kérés összhangban áll-e a törvényekkel.

Richard Neal – Elijah Cummingsszal, az ellenőrzési bizottság elnökével együtt – hat évre visszamenőleg kérte be Donald Trump egyéni és üzleti adóbevallási dokumentumait először április 3-ára.
A demokrata párti politikus jelezte, jogi tanácsadókkal vitatja meg a bizottság következő lépését.

Donald Trump jogászcsapata korábban jelezte, nem adják át az  adóbevallásokat, mert azokat – mivel nem törvényhozási célokat szolgálnak – a kongresszusnak nincs joga bekérni. Jay Sekulow és társai hétfőn keresetet indítottak a kiadatás megakadályozásáért.  A bírósághoz benyújtott dokumentumuk szerint a törvényhozók kérése érvénytelen, „nincs törvényes jogalkotási célja”.

A cél Trump „magán pénzügyi információinak feltárása, abban a reményben, hogy kiderül belőlük valami, amit a demokraták politikai eszközként használhatnak fel az elnök ellen most és a 2020-as választásokon”.

Az ügyvédek szerint a demokraták célja a törvényhozás bizottságaiban megszerzett irányítással, hogy kivizsgálják Trump, sőt, a családja személyes pénzügyi és üzleti ügyeit.

Ahelyett, hogy együttműködnének az elnökkel a kétpárti törvénykezésben, amely az amerikaiak javára válna, a demokraták különös megszállottsággal arra törekszenek, hogy találjanak valamit, amivel politikai értelemben kárt okozhatnak az elnöknek.

Steven Mnuchin lényegében ugyanezzel érvelt.

A demokrata párti többségű képviselőház két bizottsága azt követően kérte be – büntetés terhe mellett – a dokumentumokat, hogy Donald Trump volt személyes ügyvédje, Michael Cohen kongresszusi meghallgatásán azt mondta, Trump félrevezetően adta meg a vagyonára vonatkozó adatokat, azért nem akarja bemutatni adóbevallásait, mert attól tart, hogy újra megvizsgálnák és büntetést szabnának ki.

Az amerikai sajtóban megjelent elemzői vélemények szerint amennyiben Steven Mnuchin pénzügyminiszter és Charles Rettig, az adóhivatal vezetője nem tesz eleget a törvényhozók kérésének, akkor a képviselőházban megszavazhatnak egy határozatot arról, hogy semmibe vették a kérést. Ez pedig alapul szolgálhat arra, hogy a törvényhozók szövetségi bíróságon indítsanak pert az adóbevallások megszerzéséért.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,33%
DK 16,19%
Momentum 9,89%
MSZP-P 6,66%
Jobbik 6,41%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények