Nagyvilág

Az ukránoknál tarolt a Nép Szolgája

Az új elnök előrehozta, pártja pedig fölényesen megnyerte a parlamenti választást.

A Volodimir Zelenszkij államfő mögött álló párt nagy arányú győzelmét erősítették meg a hivatalos részeredmények, amelyeket hétfőn hajnalban tettek közzé Kijevben. A szavazókörök elektronikus jegyzőkönyveinek 21 százalékát összesítették. Azok  alapján az elnök Nép Szolgája (Szluha Narodu) nevű pártja 41,98 százalékos eredménnyel vezet. Ez mintegy 2 százalékkal gyengébb eredmény a késő esti exit poll-felmérések adatainál.

A második helyen a Moszkva-barát politikusokból álló, Viktor Medvedcsuk által irányított Ellenzéki Platform – Életért párt áll 12,55 százalékkal (ez 1 százalékkal jobb az előzetes becslésnél).
Petro Porosenko volt elnök Európai Szolidaritás nevű pártja jelenleg a voksok 8,67 százalékával a harmadik, míg negyedik a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza (Batykivscsina) 8,38 százalékkal.

Az erősorrendben ötödik Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes Hang (Holosz) nevű pártja 6,33 százalékkal. Zelenszkij már az exit poll-eredmények ismeretében bejelentette, hogy tárgyalni hívja az ötödik helyre várt Hang vezetőjét, akivel a leendő kormányfőről is megbeszélést akar folytatni.

Az elnök megerősítette, politikus helyett gazdasági szakembert szeretne a posztra olyan személyt, akinek a nyugati országokban is van tekintélye. Vakarcsuk ugyanakkor kijelentette, hogy koalíciós tárgyalásokat csak a parlamenti választás hivatalos eredményének ismeretében kezdenek. (mti)

Kiemelt kép: MTI/AP/Jevgenyij Maloletka

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik