Nagyvilág

Trump marad, elbukott az impeachment

A képviselőház elsöprő többséggel szavazta le az elnök felmentését.

A Donald Trump felmentésére irányuló alkotmányos eljárás (impeachment) elindítását kedd este Al Green texasi demokrata párti képviselő javasolta, de beadványát a törvényhozók szerda este 332:95 arányban elutasították. A házelnök, Nancy Pelosi és más demokrata párti vezetők is a republikánusokkal együtt szavaztak az elnök elmozdítása ellen.

Nancy Pelosi már júniusban jelezte, hogy nem látja időszerűnek az elnök elleni eljárás megindítását, szerdán pedig a voksolás előtt azt mondta, hogy hat bizottságuk

dolgozik azon, hogy feltárja a hatalommal történő visszaélés és az igazságszolgáltatás akadályozása tényeit.

A kezdeményezés megosztotta a demokratákat. Csaknem száz képviselőjük, köztük az igazságügyi bizottságot vezető Jerrold Nadler, egyetértett az impeachment elindításával.

A szavazás után Al Green azt nyilatkozta: elégedett az eredménnyel, mert – mint fogalmazott –

ez nem vágta, hanem maraton.

Trump nevetségesnek tartotta

Az elnök több Twitter-bejegyzésben foglalkozott az üggyel.

Talán a legnevetségesebb és időt rabló dolog, amivel valaha is foglalkoztam.

Majd lezártnak minősítette a felmentési kísérletet. Az elnök szerda este az észak-karolinai Greenville városában nagygyűlést tartott. Ott is kitért a beadványra, valamint az általa a napokban többször bírált négy demokrata párti képviselőnőre is. Hívei zajos ovációval fogadták, heves tapsban törtek ki mindahányszor megemlítette a négy képviselőnő nevét. A nagygyűlés elején Mike Pence alelnök beszélt, aki szintén bírálta a Demokrata Pártot, amelyet szerinte az országot nevetségessé tevő liberálisok irányítanak. (mti)

Trump a demokraták hasznos idiótája
Nancy Pelosi házelnök ellenzi az elnök alkotmányos elmozdítását.  

Kiemelt kép: MTI/AP/Andrew Harnik

Ajánlott videó

Olvasói sztorik