Nagyvilág

Trump a demokraták hasznos idiótája

Nancy Pelosi házelnök ellenzi az elnök alkotmányos elmozdítását.

Ellenzi a Donald Trump alkotmányos elmozdítását célzó eljárás megindítását a demokrata párti házelnök. Nancy Pelosi a The Washington Post című lapnak azt mondta, az elnök morálisan és intellektuálisan is alkalmatlan posztjára, de az impeachment  megindítása túlságosan megosztaná az amerikai társadalmat.

Az egyik legbefolyásosabb demokrata szerint Donald Trump „nem ér” annyit, hogy elindítsák alkotmányos úton történő felmentését, az elnök „jól jön” a demokratáknak, „nagyszerűen mozgósítja” a demokrata szavazókat, ami „jó Amerikának”. Nancy Pelosi nem ért egyet azokkal a demokrata törvényhozókkal, akik Trump elmozdítását sürgetik. Ha nincs alapos ok, elsöprő bizonyíték, kétpárti egyetértés, akkor az eljárás inkább ártana.

A demokrácia alapjai erősek, az intézmények nincsenek válságban, a kihívásokkal a politikusok még képesek megküzdeni. A házelnök elismerte, abban ő sem biztos, hogy egy újabb Trump-ciklus után is így lenne, ezért tesznek meg mindent, hogy az elnököt ne válasszák újra.

A demokraták közül többen – főleg a törvényhozásba újonnan beválasztott fiatalabb politikusok körében – felvetették már Trump alkotmányos elmozdításának ügyét. Rachida Tlaib michigani törvényhozó képviselői esküje után azt ígérte híveinek, hogy Donald Trumpot eltávolítják a hivatalából. A kérdés megosztja a pártot, Nancy Pelosi először fejtette ki nyilvánosan álláspontját, azzal érvelve, hogy egy ilyen eljáráshoz tények kellenek és nem politikai megfontolások. (mti)

Trump kezdhet szembenézni a felelősségre vonás rémével
A demokraták elkezdték a felkészülést az amerikai elnök eltávolítására. De kérdés, végig merik-e vinni.

Kiemelt kép: MTI / EPA / Erik S. Lesser

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik