Nagyvilág

Rasszista üzenetei miatt elítélték Trumpot

Az elnök felmentését célzó alkotmányos eljárás elindítására is javaslatot tett egy demokrata.

Az amerikai képviselőház Donald Trump rasszistának minősített, négy demokrata párti képviselőnőt támadó Twitter-bejegyzéseit elítélő határozatot fogadott el 240:187 arányban. A republikánusok közül négyen együtt szavaztak a demokratákkal.

Az elnök vasárnap és hétfőn közzétett Twitter-bejegyzéseiben a kormány munkáját bíráló négy demokrata képviselőnőt támadott, azt írta, ha nem érzik jól magukat az Egyesült Államokban, el is mehetnek oda, ahonnan jöttek.

A négy képviselőnőt tavaly választották be a kongresszusba, Ilhan Omar kivételével valamennyien az Egyesült Államokban születtek. Omar 1992-ben, a polgárháború elől menekülő szüleivel érkezett Szomáliából az Egyesült Államokba.

MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A képviselőházi határozat rasszistának minősítette Trump megjegyzéseit, kiemelte, hogy azok hozzájárultak

a félelem, valamint az újonnan jött és a színes bőrű amerikaiak iránti gyűlölet erősödéséhez.

A voksolás előtt Trump a Twitteren tagadta, hogy bejegyzései rasszisták voltak.

Egyetlen porcikám sem fajgyűlölő. Az úgynevezett szavazást a demokraták átverős játékának kell tekinteni.

Az amerikai közélet a Trump által támadott négy képviselőnőt „a brigádnak” nevezi. Általában közösen állnak ki nemcsak az elnök, hanem a szintén demokrata párti házelnök, Nancy Pelosi ellen is.  Őt a napokban szintén rasszistának bélyegezték, mert bírálta megnyilvánulásaikat. A házelnök korábban ellenezte az elnök alkotmányos elmozdítását, de kedd este Al Green texasi demokrata képviselő benyújtotta javaslatát Trump felmentésére.

Trump kezdhet szembenézni a felelősségre vonás rémével
A demokraták elkezdték a felkészülést az amerikai elnök eltávolítására. De kérdés, végig merik-e vinni.

Az eljárás megindítását a politikus azzal indokolta, hogy nem elég elítélni az elnököt, lépéseket kell tenni elmozdításáért. A politikus   a beadványt felolvasta a képviselőházban, azt hangoztatta, hogy Donald Trump

alkalmatlan azon eszmék megvédésére, amelyek nagyszerűvé tették Amerikát.

Green az elmúlt két évben kétszer indítványozta ezt. Azokról eddig nem vettek tudomást, de mostani beadványát már egy demokrata többségű képviselőháznak nyújtotta be. Az MTI által idézett The Hill című washingtoni politikával foglalkozó lap szerint a képviselőházi demokrata frakcióban 84 politikus támogatja az alkotmányos eljárás megindítását Trump ellen. Steny Hoyer, a demokrata frakció vezetője azt nyilatkozta, még korai lenne egy ilyen eljárás megindítása. Ha megindítanák Trump ellen az impeachmentet, azt a jogszabályok szerint az igazságügyi bizottság bonyolítaná le. Az eljárás megindításáról a képviselőház elnöke, Nancy Pelosi dönthet, ha egy képviselő azt indítványozza.

Trump a demokraták hasznos idiótája
Nancy Pelosi házelnök ellenzi az elnök alkotmányos elmozdítását.  

Kiemelt kép: MTI/EPA/SIPA USA pool/Oliver Contreras

Ajánlott videó

Olvasói sztorik