Nagyvilág

Enyhébb büntetést kérhetnek a 14 éves lány erőszakolóira, mert az áldozat nem védekezett

Hét fiatal férfi erőszakolt meg egy akkor 14 éves lányt a spanyolországi Manresa városának egyik gyárterületén, de az ügyészség az áldozat vallomásától függően enyhébb büntetést kérhet a vádlottakra azért, mert ittas volt, kábítószert fogyasztott és nem védekezett, írja a Guardian.

A vád szerint 2016. október 29-én hat férfi erőszakolta meg az egyértelműen ittas állapotban lévő lányt egy elhagyatott gyár mellett, a hetedik pedig maszturbált, miközben nézte őket.

Az egyik elkövető előbb elvitte a lányt egy kunyhószerűségbe, majd odahívta a többieket és közölte velük, hogy mindenkinek 15 perce van. A lány védői azt állítják, hogy megfélemlítették őt. Mindegyik vádlott tagadja, hogy bármi köze lenne az esethez, de egyikük DNS-mintáját megtalálták a lány alsóneműjén.A lány hétfőn tesz vallomást, és ha az ügyészség úgy állapítja meg, hogy nem védekezett, a spanyol jogszabályok értelmében az úgy nem nevezhető szexuális erőszaknak, csak szexuális zaklatásnak. Előbbiért 15-20 év, utóbbiért 10-12 év börtönbüntetést lehet kiszabni.

Éppen ezért a szocialista spanyol kormány várhatóan törvényt fog hamarosan módosítani, mely úgy szól majd, hogy beleegyezésnek csak az számít, ha valaki igent mond. A hallgatást nemnek értelmezi majd a jogszabály.

A szerdai bírósági tárgyalást elhalasztották, mert az egyik ügyvédnek haláleset történt a családjában.

Spanyolországban korábban történt egy másik hasonló eset is, ami miatt utcára is vonultak a nők. Arról itt írtunk korábban részletesebben:

Öten zaklatták szexuálisan a 18 éves lányt, a szélsőjobboldal erőt merített belőle
Több százezer nő vonult utcára Spanyolországban tavaly, miután a bíróság zaklatásnak ítélte meg egy fiatal nő tömeges megerőszakolását. A nacionalista VOX antifenimista mozgalmat indított, ami a vasárnapi EP-választáson öt helyet is érhet nekik.

Kiemelt kép: Juan Carlos Lucas/NurPhoto/Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik