Nagyvilág

Öten zaklatták szexuálisan a 18 éves lányt, a szélsőjobboldal erőt merített belőle

Több százezer nő vonult utcára Spanyolországban tavaly, miután a bíróság zaklatásnak ítélte meg egy fiatal nő tömeges megerőszakolását. A nacionalista VOX antifenimista mozgalmat indított, ami a vasárnapi EP-választáson öt helyet is érhet nekik.

2016. július 7-ére virradóan fesztiválozók tömege ünnepelt Pamplona főterén. A spanyol város azokban a napokban adott otthont a világhírű bikafuttatásnak, amelyre az ország minden pontjáról érkeztek érdeklődők. Egy 18 éves lány – akinek a nevét azóta sem hozták nyilvánosságra – aznap éjjel megismerkedett néhány résztvevővel, de szem elől tévesztette őket és egyedül maradt. Átvágott a tömegen és leült a tér peremén lévő padok egyikére.

Ahogy ott pihent, odasétált hozzá egy férfi. A 26 éves José Ángel Prenda Sevillából utazott a rendezvényre négy vele egykorú barátjával. Úgy hívták magukat: la manada, azaz a farkasfalka. Alfonso Jésus Cabezuelo katonaként dolgozott, és egy üvöltő farkas volt a lábára tetoválva azzal a felirattal: a farkas ereje a falkában rejlik. Egy másik csapattagnak, Jésus Escudero fodrásznak a mellkasáról köszönt vissza egy farkasmancsról mintázott tetoválás. A másik két férfi, Antonio Manuel Guerrero és Ángel Boza a rendőrségnél volt állományban.

Prenda a fociról és a tetoválásokról beszélgetett a lánnyal, amikor a társai odaléptek hozzá és bekapcsolódtak a csevegésbe. A nő az éjszakázásban elfáradt, és körülbelül tíz perc után közölte az ismeretlenekkel, hogy visszamegy az egyik barátja autójához, mert ott fog aludni.

Az öt férfi felajánlotta neki, hogy elkísérik őt, és így is történt. Amikor a lány elmondta, hogy hamarosan odaérnek a kocsihoz, Prenda előreszaladt a csendes utcában és segített egy nőnek bemenni egy apartmanházba. Úgy tette, mintha ők is ott béreltek volna lakást, aztán besétált a kapuajtón.

Kint eközben a lányt elkezdte csókolgatni az egyik férfi. Prenda másodpercekkel később megzavarta őket, és kiabált a többieknek, mindenki menjen gyorsan az épületbe. Mielőtt még felfoghatta volna, mi történik vele, a lányt már levetkőztették a folyosó végén. A következő húsz percben az öt férfi folyamatosan erőszakolta őt. A fiatal nő becsukta a szemét, és várta, hogy véget érjen a szenvedése.

A térfigyelő-kamerák felvételei szerint az elkövetők 3 óra 27 perckor hagyták el az épületet. A lány ezután felöltözött és fel akarta hívni az egyik barátját, de ellopták a telefonját. Sírni kezdett, és az utcán leült egy padon. Egy elhaladó házaspár kérdezte meg tőle, mi a baj. Mindent elmesélt nekik, ők pedig hívták a rendőrséget. Kórházba szállították, ahol kezelték a nemi szervén keletkezett sérüléseket és esemény utáni tablettát adtak be neki.

A férfiak visszasétáltak a városba, néhányan buliztak tovább, mások hazamentek aludni. 6 óra 50 perckor Prenda azt írta a Sevillában maradt barátaikkal közös WhatsApp-csoportba:

Jó reggelt. Öten megdugtunk egy lányt. Hahaha. Van videónk is róla.

Reggel nyolckor már a bikák előtt szaladgáltak az elkövetők, de szinte még ki sem fújták magukat, amikor az egyenruhások elvitték őket.

Fotó: Juan Carlos Lucas/NurPhoto

Ki hazudik?

Az eset elképesztő felháborodást váltott ki Spanyolországban, és farkasfalkaügyként vonult be a köztudatba. A következő két évben folyamatosan szivárogtak ki újabbnál újabb részletek arról az éjszakáról.

A nő azt vallotta, hogy a férfiakkal egy szót sem váltottak a szexről. Mint mondta, fogalma sem volt arról, hogy lefilmezik, mert a támadás idején mindvégig csukva volt a szeme. Elmesélte, hogy az eset után magát hibáztatta és szégyenérzése volt. Rémálmoktól szenvedett, már ha egyáltalán el tudott aludni, és a koncentrációval is problémái akadtak. Hónapokkal később még az egyetemi vizsgáira sem tudott beülni a lelki állapota miatt.

Ezzel szemben a vádlottak úgy írták le a történteket, mint egy pornófilm forgatókönyvét. Szerintük a főtéren sétálgattak, amikor a fiatal lány megjelent mellettük, és öt perc után már azt hajtogatta, bárkivel ágyba bújna, akár mindannyiukkal is. Nem volt kétségük afelől, hogy a lány élvezi az együttlétet, bár azt bevallották, hogy nem kérdezték meg tőle. A legtöbben már korábban is részt vettek orgiákban és meg sem lepődtek azon, hogy fesztiváli környezetben egy 18 éves ismeretlen belemenjen ebbe.

Az ügyvédjük hat felnőtt közötti, megegyezésen alapuló szexuális kapcsolatnak nevezte a történteket, és arról beszélt, a lány csak azután kezdett el félni, hogy a férfiak az aktusról készült videó kiszivárogtatásával riogatták.

Sokaknál akkor szakadt el a cérna, amikor kiderült, hogy az egyik vádlott családja magánnyomozót bérelt fel a nő megfigyelésére a tudta nélkül, majd a beszámolóját a bíróság bizonyítékként vette számba. A nyomozó követte a lányt egy családi-baráti nyaralásra 2016 szeptemberében, és megállapította, hogy normális életet él, traumára utaló jeleket nem észlelt. Emellett felhozta az Instagram-oldalát is, ahol a spanyol Jersey Shore egyik résztvevőjétől származó idézet posztolta: akármit is teszel, vedd le az alsóneműd.

Két nappal a tárgyalás kezdetét követően, 2017. november 17-én háromezren tüntettek az eljárás miatt az igazságügyi minisztérium előtt. Ekkor még nem tudhatták, hogy ez csak a kezdet.

A bíróság 2018. április 26-án hozott ítéletet az ügyben. Mind az öt férfi felmentették szexuális erőszak vádjában, és csak szexuális zaklatás miatt mondták ki őket bűnösnek. Mivel a törvények szerint az elkövetők nem alkalmaztak erőszakot az aktus létrejöttéhez, a bűncselekmény technikailag nem minősíthető szexuális erőszaknak. Így az ügyészség által indítványozott 22-25 év helyett csak 9 éves börtönbüntetést kaptak.

A bejelentést követően néhány órán belül több százezer nő vonult utcára Spanyolországban, ami emberemlékezet óta a legjelentősebb spontán feminista tüntetés volt az államban.

Június 21-én aztán újabb fordulatot vett az ügy: az öt férfit óvadék mellett szabadon engedték, miután fellebbeztek az ítélet ellen. Erre megsokszorozódtak a demonstrációk, de az üggyel nemcsak a feminizmus erősödött meg, hanem a szélsőjobboldal is.

Fotó: Juan Carlos Lucas/NurPhoto

Feministák elleni félelemkeltés

Ahogy egyre több és több nő tiltakozott az utcákon, elkezdett formálódni egy ellenállás azok körében, akik fenyegetve érezték magukat az általuk radikális feminizmusnak nevezett jelenségtől. A nacionalista VOX kapott az alkalmon és köztük kereste új támogatóit. A szélsőjobboldal ugyanis akkor erős, ha ellenségeket tud kreálni.

Bár a szakértők szerint a VOX felemelkedése főként a bevándorlásellenes retorikának köszönhető, de az antifeminizmus is komoly szerepet játszott benne. A két témának egy közös pontja van: a félelemkeltés. Előbbinél a már jól bevált migránsellenes uszítás, utóbbinál a nők általi jogtalan vádaskodás.

A pártnak sikerült azokat az embereket megszólítania, akik kiábrándultak a változó spanyol társadalomból, a nemi megkülönböztetettségből és ezzel együtt a mainstream politikai erőkből. Egy friss felmérés szerint a VOX szavazóinak 77 százaléka gondolja úgy, hogy a nemi erőszakról szóló törvények ártalmasak lehetnek a férfiakra.

A VOX táborában a legtöbben azt érzik, hogy a feministák túl radikálisak és agresszívak lettek, emiatt Spanyolország legalább olyan megosztott lett, mint volt a polgárháború előtt, csak most a nemek miatt.

A nacionalistáknak talán még a vártnál is jobban bejött ez a húzás. Tavaly decemberben a VOX lett az első szélsőjobboldali párt, amelynek Fransisco Franco diktátor halála óta tizenkét helyet is sikerült szereznie az andalúziai parlamentben. Mindezt úgy, hogy a százpontos programjukban az államilag finanszírozott feminista szervezetek megszüntetésével, a családügyi minisztérium megteremtésével, az abortusz fizetőssé tételével és a 2004-es gendertörvény megreformálásával kampányoltak.

A szlogenek azóta is hatásosak: az idei április spanyol választásokon a VOX a szavazatok több mint tíz százalékát húzta be, holott 2016-ban még csak 0,2 százalékos eredménnyel zártak.

A pártnak jók a kilátásai a vasárnapi EP-választáson is. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint történetük során először delegálhatnak majd jelölteket Brüsszelbe. A szavazatok 7,8 százalékával zárhatnak, amivel öt képviselőjük is kijuthat az Európai Parlamentbe. 

Kiemelt kép:  Juan Carlos Lucas/NurPhoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik