Nagyvilág

Olyan forróság van Spanyolországban, hogy a trágyadomb felgyulladt magától

Rendkívül erdőtűzzel van dolga a tűzoltóknak Spanyolországban, miután egy halom trágya felgyulladt magától a pokoli hőségben, írja a CNN.

A tűz tízezer hektárnyi erdőterületet érint az ország északkeleti részén, Tarragona városának közelében. A régióból eddig 53 embert kellett evakuálni, és megközelítőleg 350-en vesznek részt az oltási munkálatokban.

A helyieknek azt tanácsolták, hogy maradjanak a lakásaikban, és ne szellőztessenek, megelőzvén a füst belélegzését.

Europress/AFP

Katalóniában ez az utóbbi húsz év egyik legsúlyosabb erdőtüze, mely akár a mostani terület duplájára is kiterjedhet az időjárási körülmények miatt.

A hatóságok szerint a tüzet egy nem megfelelően kezelt trágyadomb okozta, mert az öngyulladóvá vált a melegben.

Az öngyulladás olyan esetekben fordulhat elő, amikor gyúlékony anyagok, mint például széna, komposzt vagy trágya úgy felhevül, hogy égni kezd.

A héten brutális szaharai hőhullám vonul át Nyugat-Európán. Németországban, Lengyelországban és Csehországban már szerdán megdőlt a júniusi melegrekord, Franciaországban pedig az abszolút melegrekord is veszélybe került, mert péntekre 45 Celsius-fokot is meghaladhatja a hőmérséklet.

Németországban elkezdtek olvadni az utak
 Szász-Anhalt tartományban a hatóságok 120 km/h-s sebességkorlátozást vezettek be az autópályán.

Klímakutatók szerint az ehhez hasonló hőhullámok egyre gyakoribbak lesznek az elkövetkező években. Franciaországban például 2050-re megduplázódhat a számuk.

Pokoli hőséggel ad ízelítőt Európának a klímaváltozás abból, mit tartogat még
Rendkívüli hőhullám csap le Nyugat-Európára, olyan rekordok dőlhetnek meg június végén, amiket korábban júliusban és augusztusban mértek.

Kiemelt kép: Bombers Generalitat Catalunya / AFP / Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik