Nagyvilág

Németországban elkezdtek olvadni az utak

Biztonsági intézkedések sorát vezették be Európa nagyvárosaiban, mivel a kontinens nyugati felét csütörtökön szaharai hőhullám éri el, ennek következtében sok helyen akár 40 Celsius-fok fölé is kúszhat a hőmérséklet, írja a Guardian.

Németországban, a lengyel határhoz közeli Coschen városában 38,6 Celsius-fokot mértek szerdán, ezzel megdőlt a júniusi melegrekord. Szász-Anhalt tartományban a hatóságok 120 km/h-s sebességkorlátozást vezettek be az autópályán, mert a melegben az utak felszíne elkezdett olvadni.

Brandenburgban a rendőrségnek egy meztelenül motorozó férfivel akadt dolga, Münchenben biztonsági őröknek kellett közbeavatkoznia, hogy a félmeztelenül napozó nők visszavegyék a bikini felsőjüket. A város tanácsa az esetet követően vitázni fog arról, hogy legálissá tegye a topless fürdőzést.

Franciaországban iskolákat zártak be és vizsgákat halasztottak el. A hőség miatt szerdán hárman is életüket vesztették.

VALERY HACHE / AFP / Europress

Az olaszországi Milánóban szintén ütheti a 40 Celsius-fokot a hőmérséklet, ezért tízezer palack víz szétosztását tervezik.

Spanyolország 50 tartományában 33-ban rekordhőmérsékletet mérhetnek, helyenként 44 Celsius-foknál is melegebb lehet.

Lengyelországban a belügyminisztérium közlése szerint 90 ember fulladt meg úgy, hogy próbálták lehűteni magukat folyókban illetve tavakban. Litvániában 27 ember veszítette életét hasonló körülmények között.

A hőhullámról részletesen itt írtunk:

Pokoli hőséggel ad ízelítőt Európának a klímaváltozás abból, mit tartogat még
Rendkívüli hőhullám csap le Nyugat-Európára, olyan rekordok dőlhetnek meg június végén, amiket korábban júliusban és augusztusban mértek.

Kiemelt kép: Daniel Bockwoldt/dpa/AFP/Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik